Index Vakbarát Hírportál

150 hektáron égett a fenyőerdő Bosznia-Hercegovinában

2021. augusztus 25., szerda 12:05

A Neretva-parti Konjic városától nem messze pusztított mintegy 150 hektáros területen erdőtűz, amit a nehéz, hegyvidéki terepen, kedvezőtlen szélviszonyok között sikerült végül a tűzoltóknak megfékezniük.

A szarajevói Dnevni Avaz napilapnak nyilatkozott Nedin Zakam tűzoltó, aki elmondta, hogy 50 társával együtt elsősorban azon fáradoztak, hogy a tűz nehogy lakott településre is átterjedjen és lakóházakat is megsemmisítsen.

A környező településekről is érkeztek tűzoltók, illetve Bosznia-Hercegovina hadserege egy helikoptere is bevetésre került.

A lángok öt napon át pusztítottak. A konjici rádió Facebookján a helyi tűzoltó-egyesület és polgári védelem közleményét kedden késő éjjel posztolták ki, hogy a tüzet sikerült legalábbis ideiglenesen eloltani , azonban a legvastagabb rönkök továbbra is izzanak. 

Sajnos az erdőtüzek több dél-európai országhoz hasonlóan Bosznia-Hercegovinát sem kímélik. Csak Konjic környékén három kisebb, viszonylag gyorsan eloltott erdőtűz mellett ez eszkalálódott több napon át tombolóvá.         

Rovatok