Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkelt is meglepte a tálibok villámháborúja

2021. augusztus 25., szerda 14:52 | aznap frissítve

A nemzetközi közösség Afganisztánban tevékenykedő tagjainak mindegyike alábecsülte a csapataik kivonulása révén beinduló folyamatok sebességét, azonban az utóbbi csaknem húsz év munkája a tálib hatalomátvétel ellenére nem volt hiábavaló – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag), írta meg az MTI.

A kancellár a hadsereg (Bundeswehr) afganisztáni embermentő műveletéhez szükséges parlamenti felhatalmazás megadására összehívott rendkívüli ülésen kiemelte, hogy senki sem számított arra a „lélegzetelállító sebességre”, amellyel az afgán kormányerők meghátrálnak a tálibok előtt.

Az utóbb hetek fejleményei „szörnyűségesek és keserűek”, a szélsőséges iszlamisták hatalomra kerülése „rettenetes emberi drámákhoz” vezetett, ezért folytatni kell a Bundeswehr műveletét, ameddig csak lehet, és segíteni kell az afgán lakosság támogatásán dolgozó ENSZ-szervezetek munkáját.

Ugyanakkor a katonai műveletek eredeti célja teljesült, hiszen kezdetük óta az ország nem az iszlamista terrorizmus bázisa, a nemzetközi fejlesztési együttműködés pedig az ivóvíz-ellátástól az iskolarendszerig egy sor területen komoly eredményeket hozott – mondta Angela Merkel.

Putyin és Hszi Cin-ping a koordináció erősítéséről állapodott meg

Az Afganisztán ügyében folytatott koordináció erősítéséről állapodott meg Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte a kínai központi televízióra hivatkozva szerdán a TASZSZ hírügynökség.

Hszi a beszámoló szerint leszögezte, hogy az afgán hatóságoknak el kell határolódniuk az összes terrorszervezettől.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, négy katonai szállítógéppel készült fel arra, hogy több mint 500 orosz, belarusz, kirgiz, tádzsik, üzbég és ukrán állampolgárt menekítsen ki Afganisztánból.

Lengyelország lezárja a kimenekítést

Lengyelország lezárja az afganisztáni kimenekítést, két utolsó járattal viszi Varsóba a kabuli repülőtérről evakuált embereket – jelentette be szerdai sajtóértekezletén Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes.

A szövetséges erőkkel folytatott egyeztetés, a biztonsági jelentések elemzése nyomán Varsó arra jutott, hogy „nem lehet tovább kockáztatni a lengyel diplomaták és katonák életét” – jelentette ki Przydacz.

Közlése szerint a két említett gép közül az egyik már úton van Varsó felé, a másik Üzbegisztánban vár felszállásra. A lengyel kimenekítési misszió fő céljai teljesültek, evakuáltak minden lengyel állampolgárt, valamint a lengyel nagykövetség és a lengyel katonai kontingens mindazon volt afgán munkatársait, akiknek sikerült a kabuli repülőtérre eljutniuk - mondta el Przydacz.

Rovatok