Index Vakbarát Hírportál

Romániában is betiltják az egyszer használatos műanyagot

2021. augusztus 25., szerda 21:11 | aznap frissítve

Szerdai ülésén elfogadta a kormány az egyszer használatos műanyag termékek betiltását szabályozó jogszabálytervezetet és a szelektív hulladékgyűjtés kerettörvényét – írja az Agerpres román hírügynökség.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint ezzel Románia hivatalosan véget vetett az egyszer használatos műanyag termékek korának.A szakminiszter szerint Romániának gyakorlatba kell ültetnie a műanyaghulladék mennyiségének csökkentését szabályozó, 2019/904-es számú európai irányelvet, amely fontos pillére a körforgásos gazdaságot célzó stratégiának.

Hozzátette, biztató, hogy azokra a termékekre, amelyeknek a forgalmazását és használatát tiltja a szerdán elfogadott jogszabály, vannak fenntartható alternatívák, és az ezekre való átállásra a gyártók, valamint a fogyasztók is hajlandóságot mutatnak.

Ezáltal jelentősen javulhat az Európai Unió gazdaságának versenyképessége, ugyanakkor csökkenhet a környezetre nehezedő jelenlegi nyomás

~ mondta a miniszter.

Az új uniós célkitűzések szerint 2030-ra a belső piacon minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie. Ez azért különösen fontos, mert Európában a csomagolóanyagok teszik ki az összes műanyag-felhasználás 40 százalékát – áll az RMDSZ közleményben. 

Magyarországon júliustól kezdve szintén  búcsút intettünk  az egyszer használatos műanyagnak. 

Rovatok