Index Vakbarát Hírportál

Titokban Kabulba utazott két amerikai képviselő, a Pentagon fel van háborodva

2021. augusztus 25., szerda 08:01

Előre be nem jelentett látogatást tett a kabuli repülőtéren két amerikai kongresszusi képviselő a kaotikus kimenekítési művelet közepette kedden – közölték névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők.

A demokrata párti Seth Moulton és Peter Meijer republikánus párti képviselők megérkezése váratlanul érte az amerikai külügyminisztérium és hadsereg helyszínen dolgozó munkatársait, akiknek erőforrásokat kellett átirányítaniuk a politikusok védelmére és tájékoztatására – írja az MTI.

A két képviselő a tájékoztatás szerint charterjárattal érkezett, és több órát töltött a radikális iszlamista tálibok kezére került Afganisztán fővárosának repülőterén, ahol gőzerővel dolgoznak a külföldiek evakuálásán.

A kongresszus tagjaiként kötelességünk felügyelni a kormányzat tevékenységét

– áll a katonákból lett politikusok közös nyilatkozatában.

Titokban hajtottuk végre ezt a látogatást, és csak a távozásunkat követően beszéltünk róla, hogy a lehető legkevésbé veszélyeztessük és zavarjuk meg a helyszínen dolgozó emberek munkáját, mivel információkat gyűjteni mentünk, nem pedig pózolni

– tették hozzá.

A két képviselő szerint azért vállalkoztak az útra, hogy rábírják Joe Biden elnököt arra, hogy hosszabbítsa meg az evakuálási művelet augusztus 31-i határidejét.

Miután beszéltünk a parancsnokokkal a helyszínen, és láttuk az ottani helyzetet, világossá vált számunkra, hogy mivel későn kezdtük az evakuálást, mindegy, mit teszünk, nem tudunk mindenkit kimenekíteni, még szeptember 11-ig sem

– szögezte le Meijer és Moulton.

Meijer, az amerikai hadsereg veteránja, korábban Irakban szolgált, később pedig humanitárius tevékenységet végzett egy civil szervezetnek dolgozva Afganisztánban. Moulton a tengerészgyalogságnál volt, és szintén Irakban szolgált.

Az ügyről tudomással bíró két amerikai tisztségviselő szerint az amerikai külügyminisztérium, a Pentagon és a Fehér Ház illetékesei is fel voltak háborodva a történtek miatt, mivel a látogatást nem egyeztették sem a diplomatákkal, sem a kimenekítést lebonyolító katonai parancsnokokkal.

Biden kedden este jelentette be, hogy az Egyesült Államok tartja magát az ütemtervhez, és augusztus 31-ig kivonja csapatait.

A Világbank zárolta az afganisztáni segélyekre szánt pénzeket

A Világbank zárolta az afganisztáni segély- és fejlesztési projektekre szánt összegeket a radikális iszlamista tálibok hatalomátvétele nyomán – közölte a nemzetközi pénzügyi szervezet egyik szóvivője.

Mélységes aggodalommal tölt el minket az afganisztáni helyzet és annak hatása az ország jövőbeni fejlődésére, különös tekintettel a nők helyzetére

– idézi az MTI a szóvivőt, aki szerint a Világbank a további lépéseket a nemzetközi közösséggel, illetve a fejlesztési együttműködésben részt vevő partnerekkel fogja összehangolni.

A szóvivő hangsúlyozta: az a cél, hogy az Afganisztánban kemény munkával elért eredményeket megőrizhessék, illetve tovább tudják támogatni a dél-ázsiai országban élő embereket.

Afganisztán a világ legszegényebb országai közé tartozik. A Világbank mindeddig kiemelt szerepet játszott a fejlesztési projektek finanszírozásában. Saját adatai szerint a pénzügyi szervezet 2002-től 2021 áprilisáig csaknem ötmilliárd dollár (1500 milliárd forint) támogatást nyújtott Afganisztánnak.    

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a dél-ázsiai országnak nyújtott pénzügyi segítségét.

Rovatok