Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor újra tárgyalt a szélsőjobboldali Fratelli d'Italia elnökével

2021. augusztus 28., szombat 11:54

Orbán Viktor Rómában megbeszélést folytatott Giorgia Melonival, az olasz Fratelli d'Italia (Olaszország Fivérei) párt elnökével; a tárgyaláson szóba került az európai jobboldal helyzete és az újból erősödő migrációs veszély is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

A két pártelnök kifejtette, közös céljuk az, hogy újra a jobboldal legyen a legnagyobb politikai erő Európában. Nem egészen világos, hogy mire gondoltak – fűzhetjük hozzá – a konzervatív pártcsalád, Európai Néppárt (EPP) a Fidesz kilépése után is a magáélnak tudhatja a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben.

A találkozón – amelyen Novák Katalin, a Fidesz nemzetközi ügyekért is felelős alelnöke is részt vett – szóba került az afganisztáni összeomlás miatt várható migrációs nyomás témája.

Egyetértettek abban, hogy a tömeges befogadás nem megoldás, a segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni. Az európai országoknak a több irányból is erősödő migrációs nyomásnak a szárazföldön és a tengeren is ellen kell állniuk – ismertette a megbeszélésen elhangzottakat Havasi Bertalan.

A szélsőjobboldali olasz párt az egykori neofasiszta Olasz Szociális Mozgalom és a Nemzeti Szövetség ideológiai örökösének vallja magát. 2012-ben a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe pártból távozó néhány képviselő indította el. 2012 decemberében a nemzeti jobbközép irányzatához közel álló Giorgia Meloni és Guido Crosetto koalícióra lépve hozta létre az Olaszország Fivérei – Nemzeti Jobbközép nevű pártot.

Havasi Bertalan pénteki közlése szerint Orbán Viktor a katolikus törvényhozók római találkozóján vesz részt, csütörtök este egy étterem teraszán fotózták le.

Rovatok