Index Vakbarát Hírportál

Újabb merényletek jöhetnek, drasztikusan fogy a tömeg a kabuli reptéren

2021. augusztus 29., vasárnap 07:41 | aznap frissítve

Valamivel több mint ezer civil vár még arra, hogy a kabuli repülőtérről légi úton kimenekítsék Afganisztánból, miközben az amerikai erők evakuációs művelete a végső szakaszába lépett – közölte a Reuters hírügynökséggel vasárnap egy nyugati biztonsági illetékes.

A tisztségviselő, akit a szabályok értelmében nem lehet megnevezni, azt mondta, hogy a repülőtér kapuinál korábban gyülekező tömeg megfogyatkozott azután a figyelmeztetés után, hogy a reptérnél elkövetett csütörtöki robbantásos merényletet követően szélsőségesek további támadásaira kell számítani.

Biztosítani akarjuk, hogy minden külföldi állampolgár és a veszélyben lévők is távozhassanak a mai napon. A katonák elszállítása azután kezdődik majd meg, ha ennek a folyamatnak a végére értünk

– mondta a kabuli repülőtéren állomásozó tisztségviselő.

John Kirby, a Pentagon szóvivője szombaton közölte: megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről is, ahol az elmúlt két hétben feszített tempóban folyt a nyugati országok diplomatáinak, állampolgárainak és afgán segítőiknek a kimenekítése — írta meg az MTI.

Az elmúlt két napban Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország is lezárta kabuli evakuációs műveleteit az amerikai kivonulás miatt keletkezett biztonsági vákuumra hivatkozva.    

A Fehér Ház mindazonáltal azt közölte szombat este, hogy az amerikai hadsereg és szövetségesei keleti (washingtoni) idő szerint szombat hajnali 3 és délután 3 óra között (közép-európai idő szerint 9-21h) újabb 2000 embert menekítettek ki légi úton Afganisztánból.    

Az Egyesült Államok és szövetségeseinek sietős kivonulását indokolhatja a hatalomra került tálibok augusztus 31-hez kötött ultimátuma mellett az is, hogy a kabuli repülőtérnél csütörtökön elkövetett, száznál is több halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet követően nagy a veszélye a további terrortámadásoknak.    

Biden elnök szombaton, hírszerzési illetékesekkel folytatott tanácskozását követően arra figyelmeztetett: „nagyon valószínű”, hogy újabb merényletet követnek el a következő 24-36 órában a kabuli repülőtér ellen.    

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége vasárnap hajnalban ismét arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el, illetve kerüljék el az afgán főváros repülőterének környékét, ne menjenek ki a reptérre és tartsák magukat távol a légikikötő kapuitól.

A kabuli reptér gyors átadására készülnek a tálibok és a távozó amerikai erők

A kabuli repülőtér gyors átadására készülnek az Afganisztánban két hete hatalomra került tálibok és a távozó amerikai erők - mondta a Reutersnak vasárnap egy tálib tisztségviselő.

Arra várunk, hogy az amerikaiak végső beleegyezésüket adják a kabuli repülőtér teljes ellenőrzésének átvételéhez,

mondta a tálib illetékes, neve elhallgatásának feltételével.

Egy amerikai illetékes a Reutersnak szombaton azt mondta, hogy kevesebb mint négyezer amerikai katona van még a repülőtéren, míg korábban, az evakuációs művelet tetőpontján még 5800 volt a létszámuk.

Szavai szerint a tálib erők, amelyek a Nyugat támogatta afgán kormány elleni villám hadműveleteik végén, augusztus 15-én váratlan gyorsasággal, harc nélkül vonultak be Kabulba, rendelkeznek a szükséges műszaki szakemberekből álló csapattal és olyan, magasan képzett mérnökökkel, akik készen állnak a repülőtér átvételére.

Mint azt megírtuk, a kabuli repülőtér jövőjéről szombaton egyeztetett Antony Blinken amerikai és Mohamed bin Abdul-Rahmán asz-Száni katari külügyminiszter. A miniszterek megállapították, szükséges fenntartani a repülőtéri műveleteket annak érdekében, hogy – az alapvető fontosságú közlekedéssel együtt – folytatódhasson a humanitárius segítségnyújtás. Blinken megköszönte Katar „határozott támogatását”, humanitárius erőfeszítéseit és segítségét az amerikai állampolgárok, az amerikai követségi alkalmazottak és a külföldi állampolgárok elszállításában Kabulból.

Biden hazarendelné Kabulból az összes amerikai diplomatát

Joe Biden elnök arra készül, hogy augusztus 31-i, keddi határidővel hazarendelje Kabulból az amerikai diplomáciai képviselet minden tagját, beleértve Ross Wilsont, a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét is - jelentette szombaton a The Washington Post című amerikai lap, saját forrásaira hivatkozva.

Az újság megjegyzi, egyelőre nem világos, hogy az amerikai diplomaták visszatérnek-e majd Afganisztánba egy későbbi időpontban, és ha igen, mikor kerülhet erre sor. Semmilyen végső döntés nem született még ez ügyben - teszi hozzá a lap.

A lap értékelése szerint - írja a TASZSZ orosz hírügynökség - a határozott terv hiánya ez ügyben lényegében azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kabuli diplomáciai jelenléte hetekre, hónapokra vagy akár hosszabb időre is megszakadhat.

Részletes terven dolgozunk arra vonatkozóan, hogy a továbbiakban miképp biztosíthatunk konzuli támogatást és biztosíthatjuk a(z Afganisztánból) való távozást azoknak, akik augusztus 31-e után akarnak távozni

- mondta az amerikai külügyminisztérium egy tisztségviselője a The Washington Postnak. A cikk forrása szerint Washington „számos változatot mérlegel” a lehetséges diplomáciai együttműködésekre vonatkozóan.

Joe Biden elnök parancsára augusztus 31-ig be kell fejeződnie az amerikai hadsereg Afganisztánból való kivonásának.

Párizs és London egy kabuli biztonsági zóna létrehozását javasolja

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap közölte: Franciaország és Nagy-Britannia egy ENSZ ellenőrzésű biztonsági zóna kabuli kijelölésére tesz határozati javaslatot a világszervezet vezetője által hétfőre összehívott rendkívüli tanácskozáson, hogy védelmet biztosítsanak az Afganisztánt elhagyni próbáló embereknek.

Határozati javaslatunk azt célozza, hogy kijelölésre kerüljön Kabulban egy ENSZ által ellenőrzött biztonsági zóna, amely lehetővé tenné a humanitárius műveletek folytatását,

mondta Macron egy a Le Journal du Dimanche (JDD) című francia újságban vasárnap megjelenő interjúban.

António Guterres, a világszervezet főtitkára rendkívüli tanácskozásra hívja össze Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország, tehát a Biztonsági Tanács vétójoggal rendelkező, állandó tagjainak ENSZ-nagyköveteit.

Macron azt mondta szombaton, hogy országa előzetes megbeszéléseket folytat az Afganisztánban augusztus közepén hatalomra került tálibokkal az országban kialakult humanitárius helyzetről és további embereknek az országból való kimenekítéséről.

Franciaország, más országokhoz hasonlóan, már lezárta a kabuli repülőtérről bonyolított evakuációs műveleteit.

Békéért tüntettek afgánok Athénban, az amerikai nagykövetség előtt

Afgánok százai vonultak szombaton az Egyesült Államok athéni nagykövetsége elé, békét kérve országuk számára a nemzetközi közösségtől, kezükben olyan transzparensekkel, mint „Afganisztán vérzik” és „El a kezekkel a földünktől”.

Belefáradtunk a háborúba, a harcokba és a holttestek látványába. Mindannyian együtt jöttünk ide, békét akarunk a világtól, azt akarjuk, hogy vége legyen ennek a háborúnak,

mondta a 24 éves Omej Naziam, a görög fővárosban tartott békés tüntetés egyik részvevője. Más tüntetők azt kiabálták, hogy „hagyjátok abba az afgánok gyilkolását” és hogy „igazságot akarunk”.

Az Európai Unió belügyminiszterei kedden rendkívüli tanácskozást tartanak, hogy megvitassák a legfrissebb afganisztáni fejleményeket és azok várható biztonsági és migrációs következményeit a 27 országot tömörítő blokkban.

Rovatok