Index Vakbarát Hírportál

173 kutyát és macskát mentett ki Afganisztánból egy volt tengerészgyalogos

2021. augusztus 30., hétfő 21:51 | aznap frissítve

Egy korábbi brit tengerészgyalogos, Pen Farthing – aki Afganisztánban állatmenhelyt alapított – összesen 173 kutyát és macskát hozott el Afganisztánból, amelyek a hétvégén megérkeztek az Egyesült Királyságba.

AZ ÁLLATOKNAK KÉT HETET KELL MAJD KARANTÉNBAN TÖLTENIÜK AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN ÉRVÉNYES SZABÁLYOZÁSOK SZERINT.

A volt tengerészgyalogos korábban, amikor még Afganisztánban volt, felháborodva beszélt a védelmi minisztérium egyik alkalmazottjával amiatt, hogy a minisztérium nem nyújt segítséget ahhoz – sőt, akadályozza abban –, hogy elhagyja az országot. Az ügyről utóbb Ben Wallace miniszter is megkérdezték, aki erre azt válaszolta, hogy az embereket fogja elsőbbségben részesíteni az állatok helyett. Az ex-tengerészgyalogos azóta elnézést azért, amit korábban mondott, azt állítva, hogy az érzelmei eluralkodtak rajta. 

Farthing egyébként múlt hét csütörtökön is a reptéren volt, amikor az Iszlám Állam merényletet követett el a helyszínen. Azt mondta, hogy öt macska elpusztult a trauma okozta sokk, valamint az amerikaiak által bevetett könnygázgránátok miatt. Beszámolója szerint az állatokat később egy óra alatt sikerült felpakolni a repülőgépre, de ehhez a katonák segítsége is kellett.

Néhány amerikai katona megkérdezte tőlem, hogy »Kutyás ember vagy«?

– mondta, hozzátéve: később ők, valamint a környékről mások is jöttek segíteni bepakolni az állatokat.

Farthing arról is beszámolt, hogy azok az afgán állampolgárok és családjaik, akik az állatokat gondozták, egyelőre még mindig az országban vannak. 

Azt mondták nekem, hogy nem tehetek többet értük, itt kell hagynom őket

– fogalmazott, hozzátéve: attól tart, hogy ha augusztus 31 után a tálibok lezárják a kivándorlást, akkor ők nem jutnak ki az országból. 

The Sun azt írta, hogy a háziállatok közül többet már le is foglaltak azok a családok, akik örökbefogadják majd a jószágokat. 

Rovatok