Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Emelkedni fog az Ida áldozatainak száma

2021. augusztus 30., hétfő 21:04

Hivatalosan még mindig csak egy halottja van az Ida hurrikánnak, de ez a szám valószínűleg emelkedni fog − mondta Joe Biden a Fehér Házban tartott beszédében. A Louisiana államban található Ascension megyéből jelentették ezidáig az egyetlen halálesetet. A helyi seriff irodája arról számolt be, hogy egy 60 éves férfi életét vesztette, amikor a vihar fát döntött a házára.

Joe Biden kiemelte, hogy a hurrikán áldozatainak támogatást fog nyújtani a kormány, hogy minél hamarabb helyreállítsák a károkat a térségben. Az elnök kitért arra is, hogy több mint egymillió háztartás van áram nélkül, és Louisianában az emberek a villámárvizek miatt aggódnak.

A Nemzeti Gárda legalább ötezer katonája segíti a mentési munkálatokat azokon a területeken, ahol ezekre szükség van.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója hétfőn, a közösségi médiában közzétett közleményében azt üzente az állam lakosainak, hogy a hurrikán után a romok eltakarítása „meglehetősen hosszú megpróbáltatás lesz” − írja az MTI.

Nyilvánvaló, hogy az Ida hurrikán nagy erővel érkezett. Megérkezése után pedig sajnos mindent megtett, amit előzetesen ígértek vele kapcsolatban

− fogalmazott a kormányzó, aki elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy még mindig vannak, akik arra várnak, hogy kimentsék őket.

Jelenleg több ezer ember tartózkodik vízimentőkön és hajókon, valamennyien kereséssel és  mentéssel foglalkoznak. Több tucat helikopter van a levegőben, és az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy eljussanak a segítségre szoruló személyekhez

− tette hozzá John Bel Edwards.

New Orleans polgármestere, LaToya Cantrell szerint az Ida pusztítása jelentős volt, azonban a legrosszabb forgatókönyv nem következett be.

 Nem volt második Katrinánk

− emelte ki a képviselő.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap este katasztrófa sújtotta állammá nyilvánította Louisianát a hurrikán pusztítása miatt, és a helyreállítási munkákhoz elrendelte szövetségi segély kiutalását. Az elnök vasárnap délután a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (FEMA) washingtoni központjában elmondott beszédében ígéretet tett arra, hogy előteremtik az összes szükséges eszközt a mentéshez és a helyreállításhoz.

Az Ida vasárnap este érkezett meg az Egyesül Államok déli partjaihoz. Az ötfokozatú Saffir–Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán fákat csavart ki, tetőket bontott meg és tépett le, a geológusok jelentése szerint pedig még a Mississippi folyó egy szakaszán az áramlást is visszafordította a viharos erejű szél. A hurrikán azóta trópusi viharrá gyengült, ám a térségben a villámáradások miatt aggódnak a helyiek.

Tizenhat évvel ezelőtt ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét. Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a város területének mintegy nyolcvan százaléka víz alá került. A katasztrófa okozta károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték.

Rovatok