Index Vakbarát Hírportál

Bónusszal köszöni meg az erőszakszervezetek kitartó munkáját Vlagyimir Putyin

2021. szeptember 1., szerda 14:04

Éppen a 2021-es oroszországi parlamenti választások hónapjára időzítette Vlagyimir Putyin az állami erőszakszervezetek egyszeri juttatását. 

Az elnöki rendelet alapján a fegyveres erők és a rendfenntartás tagjai 15 ezer rubellel (60,5 ezer forinttal) többet visznek haza szeptemberben, amit az érintettek „szociális szükségleteinek” kielégítésével indokoltak. 

Ez átszámítva mintegy 200 kiló krumpli árának felel meg Magyarországon.

A törvényhozás alsóházának (duma) összetételéről szeptember 17. és 19. között döntenek az orosz választópolgárok. 

A múlt héten 10 ezer rubel (40 ezer forint) egyszeri kifizetést ajánlottak az oroszországi nyugdíjasoknak, ami ugyancsak teljesen véletlenül egybeesik a duma-választásokkal. Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország pedig foggal körömmel ragaszkodik többségének megőrzéséhez, a Kreml pedig igyekszik minden módon aláásni az úgynevezett okosszavazást sürgető („bárkire voksolj, csak ne a kormánypártra”) ellenzék esélyeit.

Egyebek mellett a bebörtönzött Alekszej Navalnij szövetségeseinek ártalmatlanításával, azaz házi őrizetbe helyezésével vágják a fát az államilag nem elfogadott ellenzék alatt. Az pedig, hogy mennyire lesz tisztességes a voksolás, Nyugatról nehéz lesz megállapítani, mert az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2007 óta először nem küld választási megfigyelőket Oroszországba.

Érdemes fejben tartani, hogy milyen brutálisan léptek fel az erőszakszervezetek a Navalnij-féle tüntetések résztvevőivel szemben az év elején. 

Becslések szerint a 144 milliós Oroszországban 42 millió nyugdíjas él, és mintegy 1,7 millió rendőr, katona és nemzeti gárdista. Ha továbbmatekozunk, akkor ez:

Rovatok