Index Vakbarát Hírportál

Sütizéssel ünnepelték az amerikaiak távozását a tálibok

2021. szeptember 1., szerda 10:13

Átvették a tálibok az ellenőrzést a kabuli nemzetközi repülőtér felett. Zabihullah Mudzsahíd szóvivő a napokkal korábban még menekülő emberektől hemzsegő, az evakuálásukat végző, folyamatosan fel és leszálló repülőgépektől telített futópályán mondott győzelmi beszédet. 

A szóvivő „egész Afganisztánnak” gratulált a nyugati erők felett aratott győzelemhez, miközben a szélsőséges fegyveresek elit csoportja, az amerikai fegyverekkel és felszerelésekkel feltuningolt Badri Brigádok masíroztak végig a repülőtéren. 

Ironikus, de az amerikai megszállás ellen harcoló tálibok közül néhányan talpig amerikai felszerelésben voltak, a Euronews videójában is jól látszik, hogy számtalan harci eszközt örököltek meg Afganisztán új urai a kivonuló ellenségeiktől.

Harci helikopterekről és repülőgépekről van sz, és ez csak a kabuli repülőtér. Jóllehet, a tálibok várják vissza a légierő pilótáit, mert ők nem tudják vezetni őket, a mozgalom tagjai közül sokan csak most találkoznak a nyugati világban megszokottnak tekintett vívmányival, a dodzsemmel például.

Az Egyesült Államokra és szövetségeseikre nézve elég megalázó kivonulás miatt Joe Biden amerikai elnököt keményen bírálják. A sors fintora, hogy még a novemberi  elnökválasztás előtt az ellenfele, a republikánus Donald Trump riogatott azzal, hogy az akkori demokrata szenátor csak újabb háborúkat fog indítani, miközben ő folyamatosan csökkenti az amerikai jelenlétet a konfliktusövezetekben, most viszont Joe Biden az, aki kap hideget-meleget inkább annak mikéntjéért, nem végrehajtásáért.

És  eljött az a nap is, hogy egy megállapodás jegyében a tálibok nyújtottak fegyveres kíséretet több tucat amerikai állampolgárnak abban, hogy eljussanak az országból kimenekülést jelentő kabuli repülőtérhez – számol be a CNN. A nemzetközi evakuálás napjaiban a fegyveresek úgy hatoltak át a repülőtér előtt felgyülemlett tömegen amerikai védenceikkel, mint kés a vajon. 

Az utolsó amerikai katona távozását a tálibok afféle levegőbe lőtt örömsortűzzel ünnepelték, egész Kabul zengett a kerepelő gépfegyverektől. A Euronews megjegyzi, hogy

Afganisztán más részein amerikai, brit, francia és NATO-zászlóval letakart, üres koporsókkal tartott meneteken ünnepelték a győzelmet.

A gépfegyveres levegőbe lövöldözés másnapján a sütizést lényegében már csak az afterparty volt. 

Rovatok