Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko derűlátó, Putyin majd kitömi orosz fegyverekkel

2021. szeptember 2., csütörtök 11:59 | aznap frissítve

Orosz fegyverek tömkelege, köztük repülőgépek, helikopterek és légvédelmi rakéták érkezhetnek Belaruszba, legalábbis erről értekezett Alekszandr Lukasenko belarusz elnök a Belta hírügynökség tájékoztatása szerint, amelyet az MTI idézett.

Oroszország a közeljövőben támogatni fog minket, nem mondom meg, hogy mekkora értékben vagy pontosan mivel, de repülőgépek és helikopterek tucatjaival, illetve fontos légvédelmi fegyverekkel. Talán még SZ-400-as légvédelmi rendszerrel is. Nagy szükségünk lenne erre, mint már korábban is mondtam

 – fogalmazott Lukasenko. Elemzők szerint a lépés annak jeleként értékelhető, hogy a Kreml továbbra is támogatja az országát 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenkót, akinek távozását a tavalyi, minden jel szerint elcsalt elnökválasztást követően tömegdemonstrációkon követelték, amelyeket erőszakkal elfojtottak a hatóságok.

A két ország hadserege szeptemberben nagyszabású közös hadgyakorlatra is készül. Úgy tűnik, Oroszország egyfajta „biztonsági ütközőövezetként” tekint Belaruszra a NATO és az Európai Unió keleti határán. Alekszandr Lukasenko várhatóan szeptember 9-én találkozik is Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában. A Szabad Európa arról tájékoztatott, hogy a belarusz elnök szerint a szorosabb integráció nem fogja aláásni országa szuverenitását. 

Szuverén államokként építjük a köteléket. Nincs szükség a két nemzet szuverenitásának és függetlenségének lerombolására

 – mondta. A lap megjegyzi, hogy bár Lukasenko hosszú ideig azt próbálta elhitetni magáról, hogy ő az egyedüli gátja annak, hogy Oroszország bekebelezze Belaruszt, a botránnyal terhelt elnökválasztást követő tömegdemonstrációk azonban defenzívára kényszerítették, amelynek nyomán egyre inkább erősödik Lukasenko orosz függősége.

Rovatok