Index Vakbarát Hírportál

Macron leereszkedett a nép közé, és szép új világot ígért

2021. szeptember 3., péntek 14:58 | aznap frissítve

A francia államfő fellépne a Franciaország második legnagyobb városát sújtó drogkereskedelem és erőszak ellen.

Háromnapos látogatásra indult szerdán Marseille-be hét minisztere kíséretében Emmanuel Macron francia elnök, hogy ismertesse terveit a második legnagyobb francia város problémáinak kezelésére. Marseille-ben súlyos gondot jelentenek a kábítószerekkel összefüggő erőszakos bűncselekmények.

A France24 által idézett szakértők arra hívtál fel a figyelmet, hogy a francia államfőnek a jövő áprilisi elnökválasztás előtt nagyívű, bátor ötletekkel kell előállnia.

A látogatás első napján – amiről a Local francia kiadása is beszámolt – Macron ellátogatott a nagyváros legszegényebb és a bűnözéstől leginkább szenvedő részeibe.

„Annyit szenvedtem, hogy el sem tudom mondani. El akarok menni” – mondta az elnöknek egy könnyeivel küszködő nő. Mások nagyobb rendőri jelenlétet kértek és a lakhatási problémákról beszéltek, valamint arról, hogy napi szinten látnak drogdílereket az utcán.

Egy 63 éves szociális munkás arról beszélt, hogy amikor este 10-kor hazajön a munkából, a környék elhagyatott, és olykor lövöldözéseket lehet hallani, akár egy westernfilmben.

Sophie Pedder, az Economist párizsi irodavezetője csütörtökön egy videót is közzétett arról, hogy Macron az emberek közé megy. Megjegyezte, bár a rendőri jelenlét jelentős volt az északi külvárosban, az elnök olyan tömegbe ment, amelyet nem ellenőriztek, és nem sok vezető tesz ilyet.

Macron ellátogatott egy őrsre is, ahol biztosította a rendőröket, hogy kormánya nem adja fel a harcot a bűnözés ellen, és fel akarja számolni a drogkereskedelmet.

A Local felidézte, hogy a múlt hétvégén Marseille-ben ketten meghaltak egy lövöldözésben, előző héten pedig agyonlőttek egy 14 éves fiút egy olyan hely közelében, ahol nyíltan árulnak marihuánát és kokaint. Egy helyi lakos az AFP hírügynökségnek úgy fogalmazott,

senkit sem érdekel, mi történik itt, szerintem a politikusaink azt gondolják, hagyjuk ezeket a nincsteleneket és külföldieket, öljék meg egymást.

Nagy a gond az iskolákban is. Benoit Payan, Marseille nemrég megválasztott szocialista polgármestere 1,2 milliárd eurót ígért az iskolák felújítására. Az AFP-nek a héten úgy fogalmazott, az érintett iskolák „méltatlanok a köztársasághoz”.

A városvezető a közelmúltban több interjút is adott a növekvő bűnözéssel kapcsolatban.

Ha az emberek Kalasnyikovokkal ölik egymást, az azért van, mert a Kalasnyikovok szinte ingyen beszerezhetők ebben a városban

– mondta a FranceInfónak augusztusban.

Macron csütörtökön beszédet tartott arról, hogy kormánya felveszi a harcot a drogkereskedő-hálózatokkal, akiket „a város élősködőinek” nevezett.

A legveszélyesebb negyedekben ötszáz újabb térfigyelő kamerát szerelnek fel, és kétszázzal több rendőrt vezényelnek az utcára. A két, ideiglenesen létrehozott rohamrendőrségi egység megbízatását határozatlan időre meghosszabbítják.

Az elnök arról is beszélt, hogy több mint nyolcmillió eurót fektetnek rendőrautókba és más felszerelésbe, továbbá a városi rendőrség új központot kap. „A nőknek, a férfiaknak, a családoknak egyaránt joguk van békében élni ezekben a negyedekben” – hangsúlyozta.

(Borítókép: Emmanuel Macron. Fotó: Ahsan Mohammed Ahmed Ahmed / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok