Index Vakbarát Hírportál

Uniós biztos: Európának ki kell építeni saját véderejét

2021. szeptember 3., péntek 11:31

Az Európai Unió megtanulta a leckét az afganisztáni krízisből, hogy ki kell építenie saját véderejét, és valódi nagyhatalommá kell válnia – mondta a Financial Timesnak Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa, akinek portfóliójához a haderőfejlesztés is tartozik. 

Breton elmondta, hogy a közös védelmi politika „többé már nem csupán opcionális”, és a közösségnek képesnek kell lennie arra, hogy „teljes önállósággal” tudjon katonai hadműveleteket irányítani. 

Az Európai Unió védelmi miniszterei e héten tartanak találkozót Szlovéniában. Előzetesen számos illetékes közölte, hogy az evakuáció rámutatott arra, hogy közösség katonai ráutaltsága az Egyesült Államokra problémákat rejt magában.

Globális gazdasági és demokratikus hatalomként az Európai Uniónak meg kell elégednie azzal a helyzettel, hogy segítség nélkül képtelenek vagyunk kimenekíteni az állampolgárainkat és azokat, akik azért vannak veszélyben, mert segítettek nekünk? Nézetem szerint az Európai Uniónak igyekeznie kell arra, hogy nagyobb döntéshozói autonómiája és jelentősebb cselekvési szabadsága legyen a világban

– mondta szerdán Charles Michel, az Európai Bizottság elnöke. 

Rovatok