Index Vakbarát Hírportál

Erőszakkal elfojtották az afgán nők tüntetését Kabulban

2021. szeptember 4., szombat 15:12

Második napja vonul utcára Kabulban afgán nők egy kisebb csoportja, hogy jogaikért tüntessenek, valamint az egyenlőségért és a demokráciáért. Afganisztánban ugyanis arra számítanak, hogy a saría törvény betartatásával ismét megtiltják a lányoknak a tanulást, a nőknek pedig a munkavállalást, gyakorlatilag eltüntetve őket a közéletből. A demonstráción csak néhány tucatnyian vettek részt, de az esemény – jegyzi meg a CNN – szokatlanul nyílt kiállást jelentett a tálib uralom ellen.

Bár a tálib vezetők a nyilvánosság előtt azt állítják, hogy nők is játszhatnak prominens szerepet a társadalomban, és az oktatásban is jelen lehetnek, már több példa is tanúskodik arról, hogy a munkahelyük elhagyására kényszerítettek nőket, s közölték, hogy a dolgozó nőknek otthon kell maradniuk.

A tálib hatalomátvétel óta számos családban a nők már inkább otthon maradnak félelmükben, és arcot is elfedő burkát kezdtek vásárolni a női családtagoknak.

Az aktivisták az elnöki palotához közel gyűltek össze, egyebek között „Mi nem a kilencvenes évek asszonyai vagyunk” feliratú táblákat a magasba tartva, utalva ezzel a tálibok korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó kormányázására, amikor a nőktől szinte minden jogot elvettek, például nem járhattak iskolába, és az utcára is csak férfi rokon kíséretében léphettek ki.

Helyi médiaforrások nyomán az MTI arról számolt be, hogy a demonstráció erőszakba torkollott, legalább egy nő megsebesült. Videófelvételeken az látható, hogy tálib fegyveresek és nők egy csoportja hevesen összevitatkozott, a képsorokon pedig több nő erősen köhögött, vélhetően könnygáz miatt.

Úgy tűnik, immár nem lehet politikai demonstrációkat tartani

– jegyezte meg Zaki Darjábi afgán újságíró Twitteren, és szintén megosztott egy videót a tüntetésről.

A tálibok korábban közölték, hogy tiszteletben fogják tartani a nők jogait, elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy Afganisztán új vezetői az iszlám szigorú, nőkre nézve meglehetősen hátrányos értelmezését tartják a vallás egyedül autentikus tanának. Sír Mohammad Abbász Sztanikzai, a radikálisok egyik magas rangú vezetője a héten a BBC-nek azt nyilatkozta, nem valószínű, hogy az új kormányban nők is vezető tisztségeket kapnak majd, annyit tett csupán hozzá, hogy „meglesz az ő szerepük is”.

A CNN emlékeztet, hogy egyébként a fővárosi demonstráció előtt csütörtökön már Herátban is tartottak egy tüntetést nők, ugyancsak a tanuláshoz és a munkához való jog védelmében. Transzparensükre egyebek között azt írták, egyetlen kormány sem regnálhat hosszasan a nők támogatása nélkül.

A szélsőséges iszlamista tálibok várhatóan a napokban alakítják meg a kormányt Kabulban.

Rovatok