Index Vakbarát Hírportál

Kínai harci gépek repültek be, riasztották a tajvani légierőt

2021. szeptember 5., vasárnap 16:14

A tajpeji védelmi tárca tájékoztatása szerint 19 kínai harci repülőgép, köztük nukleáris fegyverek hordozására képes bombázók repültek át Tajvan légvédelmi azonosítási zónáján.

A minisztérium közölte, hogy a légtérsértő műveletben tíz darab J–16-os és négy Szu–30-as típusú vadászgép, valamint egy tengeralattjáró-elhárításra használt harci repülő mellett négy darab – nukleáris eszközök hordozására képes – H–6 jelű, nagy hatótávolságú csapásmérő kínai repülőgép vett részt. Hozzátette, hogy elriasztásukra riasztották a tajvani légierőt, miközben a légvédelem nyomon követte az akciót.

Kína saját területének tekinti a 23 millió lakosú Tajvant, és diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében, rendszerint a Tajpej fennhatósága alá tartozó, délnyugati fekvésű Pratas-szigetek térségében.

Legutóbb június 15-én került sor egy nagyobb légtérsértő műveletre. Akkor a kínai légierő 28 gépe hatolt be Tajvan légvédelmi azonosítási zónájába.

Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatot Tajvannal, ugyanakkor hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként. Kína álláspontja szerint azért van szükség az ilyen jellegű műveletekre, hogy megvédje szuverenitását, illetve elejét vegye a tajpeji és a washingtoni vezetés összejátszásának.

A tajpeji védelmi minisztérium éppen a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy egyre nagyobb fenyegetést jelent Peking, mondván, a kínai fegyveres erők képesek megbénítani a sziget hadseregét, illetve teljességgel nyomon tudják követni a tajvani csapatmozgásokat.

Rovatok