Index Vakbarát Hírportál

Aktivisták tűnnek el, tömegesen veszik őrizetbe a tüntetőket a Krímben

2021. szeptember 5., vasárnap 17:13

Tüntetést tartottak az Oroszország által annektált Krím fővárosában, Szimferopolban az orosz szövetségi biztonsági szolgálat épületénél. A hatóságok a szombati megmozdulást tömeges letartóztatással díjazták, a mintegy negyven őrizetesek között két krími tatár újságíró és a tatárok törvényhozó testületének, a medzslisznek a tagja is. 

A tiltakozók azt akarták megtudni az orosz hatóságtól, hol van az az öt tatár aktivista, akiket a belügyi szervek fegyveresei korábban elhurcoltak. 

Krími tatár szervezetek arról számolnak be, hogy a félsziget orosz fennhatóság alá kerülésével a főként muszlim vallású tatárokra az orosz szervek kifejezetten nagy nyomást gyakorolnak, az Ukrajnában élvezett jogoktól megfosztott kisebbség több tagjának veszett nyoma az utóbbi hét évben. 

Kijevben nem rég nyilvánították a krími tatárokat Ukrajna őshonos népének. Megfigyelők szerint az oroszok azért vadásznak a tatár aktivistákra, mert Kijev partnerként tekint rájuk az orosz hatalom aláásásában és a félsziget visszaszerzésében. 

Az őrizetbe vett embereket estére elengedték. Az elhurcolt emberekről egyelőre nincs hír.

(Korrespondent)

Rovatok