Index Vakbarát Hírportál

Az igazságügyi miniszter védelmet ígér a texasi abortusztörvénnyel szemben

2021. szeptember 7., kedd 21:20

Merrick Garland amerikai szövetségi igazságügyi miniszter közleményben ígért védelmet a texasi abortusztörvénnyel szemben, és bejelentette, hogy „sürgősen” keresik a módját, hogyan lehet fellépni e törvény ellen – számolt be az MTI.

A miniszter leszögezte: az általa irányított tárca a szövetségi rendfenntartó erőket is kirendeli, amennyiben terhesség-megszakítást végző intézményt megtámadnának.

Nem tűrünk el erőszakot azokkal szemben, akik reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz akarnak hozzáférni, vagy ezeket biztosítják

-fogalmazott. Bejelentette azt is, hogy az egészségügyi tárca szakemberei éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy megteremtsék a jogi feltételeket a texasi törvény elleni fellépéshez, és ezzel – mint fogalmazott – „a nők és más személyek alkotmányban garantált jogainak, köztük az abortusz jogának” biztosításához.

Eközben a Breitbart hírportál arról számolt be, hogy a texasi Fort Worth nagyvárosban a törvény keddi hatályba lépése előtt egy abortuszklinikán 17 óra alatt 67 terhességet szakítottak meg.

Garland azt követően adta ki a közleményt, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította az abortusz támogatóinak közös sürgősségi beadványát a művi terhességmegszakítás tilalmának felfüggesztéséről. A texasi törvényhozás a terhesség hatodik hetétől, az első szívhangoktól tiltja az abortuszt.

A Greg Abbott republikánus kormányzó által aláírt törvény felhatalmazást ad a magánszemélyeknek, hogy polgári pert indítsanak bárki ellen, aki megsérti a törvényt, és „segíti vagy támogatja” az abortuszt a terhesség hatodik hete után. Az új törvény nagy valószínűséggel sok klinikát kényszerítene bezárásra.

Rovatok