Index Vakbarát Hírportál

A tálibok eltiltják a nőket a sportolástól is

2021. szeptember 8., szerda 22:14

Az afganisztáni tálib vezetés eltiltja a nőket a sportolástól – írja a The Guardian. Egy, az ausztrál SBS-nek adott interjúban Ahmadullah Vászik, a Talibán kulturális bizottságának helyettes vezetője azzal indokolt, hogy a sportolás a nők számára „nem szükséges.”

Nem hiszem, hogy megengedjük a nőknek, hogy krikettezzenek, mert nem szükséges, hogy a nők krikettezhessenek. A krikettben adódhat olyan szituáció, amelyben az arcuk vagy a testük nincs fedve. Az iszlám nem engedi, hogy a nők így mutatkozzanak. Ez a média kora, és készülnek fényképek és videók, amelyeket az emberek megnéznek. Az iszlám és az Iszlám Emirátus nem engedi, hogy a nők krikettet vagy olyan sportot játsszanak, amely alatt kilátszódhat a testük

 – közölte Vászik.

A tálibok kormánya kedd alakult meg, és egyetlen nő sem kapott benne érdemi szerepet, annak ellenére, hogy korábban arról beszéltek, olyan kormányt hoznak létre, amely lefedi a társadalom egészét. 

Noha az Afganisztáni Krikettszövetség tisztviselői jelezték, hogy hivatalosan nem tájékoztatták őket a női krikett sorsáról, a testület nőkre vonatkozó programjait már felfüggesztették.

A tálib hatalomátvétel óta a női sportoló, köztük a krikettesek, bujkálni kényszerülnek Afganisztánban, néhány nő pedig a tálib harcosok erőszakos fenyegetéseiről számolt be, amikor játékon érték őket.

Rovatok