Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán nyelvi ombudsman törvénysértésekkel vádolja a kárpátaljai magyarokat

2021. szeptember 8., szerda 14:00

Ukrajna minden feltételt megteremt ahhoz, hogy az államnyelv megfelelően fejlődjön Ukrajnában – jelentette ki az ukrán nyelvi ombudsman Ungváron. 

Tarasz Kreminy az oktatás helyzetével foglalkozó fórumon elmondta, hogy 2021. július 1-jétől minden oktatási intézmény vezetőjének törvényi kötelessége ukránból nyelvvizsgabizonyítványt szerezni, függetlenül attól, hogy állami, önkormányzati, alapítványi vagy magántulajdonú helyen dolgozik – számolt be a Kárpáthír. Akiknek érvényes szerződésük van, azok mentesülnek, de aki most pályázik vezetői posztra vagy lejárt a szerződése, ukrán nyelvvizsgát kell tennie.

AZ IGAZGATÓKAT MÁR CSAK ÖT ÉVRE NEVEZIK KI. HA LEJÁR A SZERZŐDÉSÜK, ESETLEG ÚJ INTÉZMÉNYT ALAPÍTANAK ÉS ANNAK VEZETŐI POSZTJÁRA PÁLYÁZIK VALAKI, MÁR TENNIE KELL NYELVVIZSGÁT ÓVODÁTÓL AZ EGYETEMIG.

A nyelvi biztos levélben fenyegette meg a beregszászi kistérségben működő iskolákat, hogy hagyjanak fel a törvénysértő működéssel. 

Babják Edit, a beregszászi kistérség oktatási hivatalának vezetője  arra hívta fel az ombudsman figyelmét, hogy Kárpátalja esetében olyan speciális területről van szó, ahol számos nemzeti kisebbség él együtt, ezért itt teljesen természetes, hogy különböző nyelveken adnak információkat a szülőknek és a diákoknak. 

Számon kérni rajtunk azt, hogy egy karácsonyi műsor vagy egy iskolai ünnepség nem ukrán nyelvű vagy nincs ukránul feliratozva, egészen egyszerűen döbbenetes

– fogalmazott a főiskola rektora. 

Tarasz Kreminy válaszában azt mondta, hogy magánemberként egyetért velük, de ha hozzá feljelentés érkezik felháborodott ukrán állampolgároktól, amiért az ő nyelvi jogaikat megsértik, akkor kénytelen lépéseket tenni az eset kivizsgálása érdekében.

Rovatok