Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a százharminc halottat követelő párizsi terrortámadás elkövetőinek pere

2021. szeptember 8., szerda 17:17

A vérfürdőért felelősök közül húsz embert állítanak bíróság elé, példátlan biztonsági intézkedések közepette.

A most kezdődő lesz a legnagyobb szabású tárgyalás a modern kori francia igazságszolgáltatás történetében. A fő vádlott az egyetlen életben maradt merénylő, Salah Abdeslam és 13 másik társa, aki segítette a gyilkosokat tervük végrehajtásában. Összesen húsz embert vádolnak, közülük hatot távollétükben. A vád gyilkosság, bűnpártolás és terrorista-összeesküvés. A legtöbbjükre, beleértve Abdeslamot is, életfogytiglani börtön vár. 

A következő kilenc hónapban száznegyven napon lesznek meghallgatások. Ezernyolcszáz túlélőt, illetve az áldozatok hozzátartozóit hallgatják meg a bírák, mellettük 330 ügyvéd megszólalásával számolnak. Mintegy háromszáz szemtanú beszámolóját is meghallgatják, köztük lesz az akkori francia államfő, François Hollande is.  Hollande nagyon fontos eseménynek tartja A tárgyalást, aki háborús cselekményként hivatkozott a mészárlásra.

A 2015. november 13-án egy párizsi stadion, több bár és étterem, valamint a Bataclan koncertterem elleni támadás elkövetését az Iszlám Állam vállalta. Az este fél 10-kor kezdődött, különböző helyszíneken végrehajtott támadásban egy stadionnál gyilkoltak, egy másik halálosztag a belvárosban lövöldözött bárokban és vendéglőkben, míg egy harmadik terroristasejt betört a Bataclan koncertterembe – ahol éppen koncert volt –, és válogatás nélkül lövöldözni kezdtek. Csak ezen a helyszínen kilencven embert öltek meg. A támadókkal a rendőrök végeztek, kivéve Abdeslamot, akinek sikerült elmenekülnie.

A tárgyalást egy külön erre a célra kialakított helyen tartják a francia főváros központjában található szigeten, az Île de la Citén. A helyszínt és környékét szinte légmentes lezárta a rendőrség, a tanúk, a hozzátartozók és ügyvédeik csak többszöri ellenőrzés után juthatnak el a speciális tárgyalóteremig. Philippe Duperron, aki Thomas nevű fiát veszítette el a koncertteremben rendezett vérfürdőben azt mondta, hogy nagyon vegyes érzelmekkel érkezett a tárgyalásra, leginkább türelmetlenség és aggodalom tölti el. „Fájdalmas lesz meghallgatni a túlélők és a hozzátartozók vallomásait” – mondta keserűen.

Egy túlélő arról beszélt a francia sajtónak, hogy hallani szeretné más túlélőktől is, miként tudták feldolgozni a történteket.

Én az Iszlám Állam katonája vagyok!

Amikor a tárgyalást vezető bíró megkérte a most 31 éves, a teremben fekete pólóban, nagy szakállal megjelenő Salah Abdeslamot, hogy tegyen vallomást, első mondata így szólt: Én az Iszlám Állam katonája vagyok! Abdeslamot elsősorban azzal vádolják, hogy logisztikai segítséget nyújtott a merénylőknek. Elmenekült a mészárlás helyszínéről, ahol otthagyta robbanómellényét, amelyről később a nyomozók kiderítették, hogy nem is lehetett működésbe hozni. Társai egy autóban még a támadás éjszakáján átcsempészték a belga határon, majd egy időre Európa legkeresettebb bűnözője lett belőle.

Csak négy hónappal később kapták el Brüsszelben egy lövöldözésbe torkolló rajtaütéskor. Belgiumi tárgyalásán sem volt hajlandó megszólalni, és később a francia vizsgálótisztekkel sem működött együtt. Szakértők attól tartanak, hogy ezen a monstre tárgyaláson sem fog beszélni. Vádlott-társai között van Mohamed Abrini, akit azzal vádolnak, hogy az egész akciót finanszírozta, és ő szerezte be a fegyvereket a terroristáknak. A 36 éves férfinak jövőre ismét bíróság elé kell állnia a 2016-os brüsszeli bombatámadás miatt. A további gyanúsítottak között van Abdeslam két közeli ismerőse, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők csempészték át a belga határon a mészárlás éjszakáján.

(Borítókép: Kimenekített emberek a párizsi terrortámadás után 2015. november 16-án. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok