Index Vakbarát Hírportál

Kína 31 millió dolláros segélyt küld a táliboknak

2021. szeptember 9., csütörtök 07:01

Kína azt ígérte, hogy 200 millió kínai jüan (körülbeül 31 millió dollár/9,2 milliárd forint) értékű segélyt ad Afganisztánnak – írja a BBC

Vang Ji kínai külügyminiszter bejelentése szerint Kína élelmiszert és koronavírus elleni vakcinát fog küldeni. A pekingi kormányzat azt is megerősítette, hogy kész tárgyalni az új tálib kormánnyal.

A segélyről szóló bejelentést egy olyan konferencián tették, amelyen Pakisztán, Irán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán képviselői is jelen voltak. Kína arra kérte ezeket az országokat, hogy hasonlóan járjanak el és segítsék az afgánokat. 

Mindeközben a kínai kormányzat nem mulasztotta el kritizálni az amerikaiakat sem.

Amit az Egyesült Államok csinált két évtizeden át az országban, az tankönyvi példája lehetnek annak, hogy milyen példái vannak egy értelmetlen katonai beavatkozásnak, és annak, ha valaki megpróbálja másra erőltetni a saját ideológiáját és értékeit

– mondta Vang Ven-bin kínai külügyminisztériumi szóvivő.

Tálib tisztségviselők korábban „Afganisztán legfontosabb partnereként” és annak a reménynek adtak hangot, hogy a kínai beruházások és segítség által sikerült újjáépíteniük a háború által lerombolt országot.

Rovatok