Index Vakbarát Hírportál

Orosz hackerek próbáltak hozzáférni német politikusok személyes adataihoz

2021. szeptember 9., csütörtök 21:26

Nyomozást indított a német főügyészség annak gyanújával, hogy a Kremlhez köthető orosz hackercsoport megpróbált hozzáférni német politikusok személyes adataihoz.

A biztonsági szervek szerint az orosz hírszerzés azzal próbálna befolyást gyakorolni a szeptember 26-i szövetségi választásokra, hogy terhelő, személyes információkat hoz nyilvánosságra célpontjairól, vagy éppen álhíreket gyártanak azok alapján. 

Szakértők szerint Moszkva az RT nemzetközi műsorszóró német felületén keresztül már így is igyekszik a számára kedvező irányba terelni a német választások kimenetelét. 

Az illetékes német hatóságok arra gyanakszanak, hogy a Ghostwriter nevű csoport próbálta feltörni a tartományi törvényhozások, valamint a szövetségi parlament, a Bundestag mandátumaiért versenyző politikusok e-mail fiókjait. 

Mint emlékezetes, Hillary Clinton demokrata elnökjelölt is részben azon bukta el a választást 2016-ban Donald Trump javára, hogy az orosz katonai hírszerzéshez (GRU) köthető hackerek kiszivárogtatták e-mailjeit. 

A hírt elsőként közlő Spiegel tudomása szerint a hackercsoport a CDU/CSU kereszténydemokrata szövetség és az szociáldemokrata SPD politikusait pécézte ki. A német lap emlékeztet: a GRU-nak tulajdonítják a Bundestag számítógépes hálózatának 2015-ös feltörését. 

A Spiegel emlékeztet, hogy a Ghostwriter törhette fel a lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) egyik politikusának a Twitter-fiókját, majd intim képeket osztottak meg rajta egy párttársáról, digitális karaktergyilkosságot hajtva végre. 

Rovatok