Index Vakbarát Hírportál

Ausztria: az intenzív osztályok kihasználtsága szabja meg a korlátozásokat

2021. szeptember 10., péntek 15:49

A héten Ausztriában bejelentették, hogy újra kötelező lesz a maszkviselés, erre bizonyos szankciókat vezetnek be, illetve az alapján szabják meg a korlátozások mértékét, hogy hány százaléka foglalt az intenzív osztályoknak. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint példaként kell Dániára tekinteni.

Az osztrák szövetségi kormány és a tartományok vezetői a héten bejelentették a jövőben várható koronavírus-járványt megelőző intézkedéseiket. A rendelkezések még nem léptek rögtön életbe, csupán szeptember 15-től válnak kötelezővé bizonyos előírások.

Az osztrák kancellár küzdelme

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint

a példa Dánia,

ugyanis ott a lakosság 86 százaléka már be van oltva, és ennek eredménye, hogy nincsenek már a koronavírussal kapcsolatos korlátozások érvényben. A kancellár úgy látja, hogy az oltás hatékony, és minél több embert oltanak be, annál jobban tudnak megküzdeni a vírussal.

A növekvő számú megbetegedésekre való válasznak az oltásnak kell lennie, nem pedig a lezárásnak"

– mondta Sebastian Kurz. Ezzel meg kell adni a szabadság lehetőségét azoknak, akik már be vannak oltva.

A kormányfő hozzátette még, hogy aki nem kap oltást, az előbb-utóbb megfertőződik a vírussal, ugyanis a vírus nem fog eltűnni.

Nem korlátozhatjuk magunkat örökké, az oltásra kell hagyatkoznunk. [...] Ezek az intézkedések nem azt jelentik, hogy nem lesz több hullám. Lesz negyedik hullám, ötödik és még egy hatodik is. A vírus nem fog eltűnni"

– hangoztatta. Majd hozzátette még, hogy „meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal.”

Szabályozások az intenzív osztály terheltsége alapján

Wolfgang Mückstein (Zöldek) egészségügyi miniszter bejelentése szerint az országban beolthatók 70 százaléka már megkapta a vakcinát. A miniszter arra buzdít mindenkit, hogy menjenek el oltakozni az emberek.

Szeptember 15-től lépnek érvénybe az intenzív osztályok ágykihasználtságát (10 százalék) tekintetbe véve a következő korlátozó intézkedések:

Ha intenzív ágyak kihasználtsága 15 százalékos (300 ágy) lesz:

Ha intenzív ágyak kihasználtsá ga 20 százalékos (400 ágy):

(Borítókép:  Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatón vesz részt a koronavírus-járvány terjedése miatt 2021. szeptember 8-án Bécsben, Ausztriában. Fotó: Leonhard Foeger / REUTERS)

Rovatok