Index Vakbarát Hírportál

Nem érhetett hozzá a lelkipásztor, leállítottak egy kivégzést Texasban

2021. szeptember 10., péntek 06:30 | aznap frissítve

Leállított egy kivégzést Texasban az amerikai legfelsőbb bíróság, mert úgy vélték: sérülnek az elítélt szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogai – írja a BBC. A rablógyilkosság miatt halálra ítélt John Henry Ramirez korábban 29 késszúrással végzett áldozatával, ráadásul a nála lévő, mindössze egy és negyed dollárt (körülbelül 370 forintot) is elvette tőle. 

Utolsó kívánsága az volt, hogy haldoklás közben lelkipásztora, Dana Moore hozzáérhessen. Hasonló eset történt még 2019-ben, Texasban. Egy másik halálraítélt akkor azt kérte, hogy egy buddhista szerzetes legyen vele a kivégzőszobában. A kérést akkor elutasították.

Ramirez kivégzésénél viszont hozzájárultak a lelkipásztor jelenlétéhez, de biztonsági okokból nem engedélyezték, hogy hozzáérjen. 

A legfelsőbb bíróság egy közbülső határozatával mindössze elnapolta a kivégzést, Ramirez ügyét októberben vagy novemberben tárgyalják újra. 

A BBC beszámolójában megjegyzi: a Pew Research felmérésének alapján az amerikai közvélemény hatvan százaléka továbbra is a halálbüntetés pártján áll, pedig 80 százalék szerint valós a veszélye annak, hogy így ártatlan embereket is megölhetnek. 

Rovatok