Index Vakbarát Hírportál

Elfogtak egy orosz vállalkozót Prágában

2021. szeptember 12., vasárnap 21:57

Prágában a cseh rendőrség őrizetbe vette Alekszandr Francsetti orosz állampolgárt, aki állítólag aktív szerepet játszott az úgynevezett krími tavaszban, azaz a korábban Ukrajnához tartozó Krím Oroszországhoz csatolásában. A hírt először az orosz hírügynökségek jelentették, majd később az illetékes cseh hatóságok is megerősítették – adta hírül az MTI.

Ukrajna által kiadott nemzetközi elfogató parancs alapján a prágai repülőtéren őrizetbe vettünk egy orosz állampolgárt – válaszolta a CTK cseh hírügynökség kérdésére Ondrej Moravcík cseh rendőrségi szóvivő. Részletesebb tájékoztatást nem adtak ki.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség a hírt Alekszandr Molohovra, a krími hatóságok képviselőjére hivatkozva jelentette. Molohov kijelentette: az orosz fél kivizsgálja az őrizetbe vétel körülményeit.

Az orosz diplomaták már felvették a kapcsolatot a cseh hatóságokkal és az őrizetbe vett személy hozzátartozóival – közölte Nyikolaj Brjakin, a prágai orosz nagykövetség sajtótitkára.

Moszkvában Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte Francsetti őrizetbe vételének „alapos kivizsgálását”. A CTK szerint Basztrikin nyilatkozata azt jelzi, hogy az oroszok inkorrekt eljárással gyanúsítják a cseheket, akik állítólag

politikai okokból visszaéltek a nemzetközi jogi mechanizmusokkal.

A cseh közszolgálati rádió úgy tudja, hogy Francsetti egy félkatonai szervezet főnöke volt, amely 2014-ben aktív szerepet játszott a Krím Oroszország általi elfoglalásában. Molohov nyilatkozata szerint az ukrán hatóságok a múltban számos vádat hoztak fel Francsetti ellen.

A rádió hírportálja szerint Francsetti 2000 óta él vállalkozóként hivatalos cseh engedéllyel Prágában.

Rovatok