Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa elmondta, mi kell, hogy Európa újra a történelem középpontjában legyen

2021. szeptember 13., hétfő 16:08

Az egyháznak több szabadságra, kreativitásra és párbeszédre van szüksége, ha meg akarja szólítani az embereket – ezt mondta Ferenc pápa hétfőn Szlovákiában az MTI  szerint. 

A pápa tegnap, az 52. Eucharisztikus Kongresszus budapesti zárómiséjén való részvétel után kezdte meg háromnapos szlovákiai látogatását, amelynek első állomásaként a pozsonyi nunciatúrán tartott ökumenikus találkozón beszélt.

Hétfőn az egyházfő már a a pozsonyi elnöki palota udvarán  mondott beszédet a szlovákiai politikai vezetők, a diplomáciai testületek és a civil társadalom képviselői előtt. Kijelentette, hogy  zarándokként érkezett

egy fiatal, de ősi történelmű országba, amelynek mély gyökerei vannak Európa szívében.

Hozzátette, Szlovákia a történelem mindig is „köztes térség” volt, a nyugati és a keleti kereszténység találkozási pontjának számított. „Huszonnyolc évvel ezelőtt a világ csodálta, miként született meg két független állam konfliktusok nélkül” – mondta a pápa Csehszlovákia felbomlására visszautalva.

Történelme arra szólítja Szlovákiát, hogy a béke hírnöke legyen Európa szívében

– hangsúlyozta Ferenc pápa, aki szerint a testvériség segíthet Európa egyre sürgetőbb integrációjában és a pandémia nehéz hónapjai után a gazdasági újraindításában. Az utóbbival kapcsolatban viszont felhívta a figyelmet arra, hogy 

A gazdasági újraindulás önmagában nem elegendő a mai világban, ahol mindenki kapcsolatban van a másikkal (...) Európa tűnjön ki a szolidaritásban, amely átlépve a határokon, visszavezetheti a történelem középpontjába.

Beszéde  előtt a pápa az elnöki palotában találkozott Zuzana Caputová szlovák államfővel, aki az üdvözlő beszédében az együttműködés és a kölcsönös megértés fontosságát hangsúlyozta. „Nem szabad, hogy bármilyen társadalmi vita vagy politikai verseny végén győztesek és legyőzöttek legyenek, ehelyett kölcsönös megértésre van szükség. A világ krízishelyzetekkel áll szemben, és az egyedüli mód ezek megoldására az együttműködés” – fogalmazott Zuzana Caputová.

Eduard Heger szlovák kormányfő az elnöki palotában mondott beszédre reagálva azt mondta, annak a legfontosabb üzenete az, hogy Szlovákia legyen a béke szigete Európában.  Tetszik, hogy kiemelte a testvériség fontosságát, és nemcsak Csehországgal kapcsolatban, ezt a hozzáállást kell tovább terjeszteni mások felé is – nyilatkozta a miniszterelnök, hozzátéve, hétfőn kora este találkozik a pápával és kíváncsian várja, hogy kormányfőként milyen üzenetet fog tolmácsolni neki a pápa.

A pápa az elnöki palota után a pozsonyi Szent Márton-dómot is meglátogatta és beszédet mondott, amelyben azt hangsúlyozta, hogy az egyháznak új nyelvezetre, több szabadságra, kreativitásra és párbeszédre van szüksége ahhoz, hogy meg tudja szólítani az embereket. Úgy vélte, hogy a hívőknek  „felelős és érett keresztényeknek kell lenni, akik gondolkodnak, elszámoltatják a lelkiismeretüket, hagyják magukat kérdőre vonni”.

Az az egyház, amely nem hagy teret a szabadság kalandjának a lelkiségi életben is, merev és zárt hellyé válhat

– hangoztatta Ferenc pápa.

Az egyházfő kreativitást kért a papoktól a homíliák megírásában is, korábban már többször ismételt gondolatát hangoztatva, miszerint a hívőkhöz fűződő kapcsolat a lényeg, ezért a beszédnek nem kell tíz percnél hosszabbnak lennie. Előre megírt szövegét félretéve, Ferenc pápa több tréfás anekdotát is mondott, például arról, hogy szerinte elsőként a nővérek szenvednek, amikor a papok túl hosszú és unalmas homíliáit kell hallgatniuk.

A délután a pápa magánlátogatást tesz a pozsonyi Betlehem-központban, majd találkozik a helyi zsidó közösség képviselőivel az óvárosi Halpiac téren, ahol ugyancsak beszédet tart. Az egyházfő hétfői hivatalos pozsonyi programja kora este ér véget, szálláshelyén, az apostoli nunciatúrán, ahol a pozsonyi parlament elnökét, Boris Kollárt majd a szlovák kormányfőt, Eduard Hegert fogadja rövid találkozón.

Rovatok