Index Vakbarát Hírportál

Segélyt kaphatnak a tálibok, katasztrófa fenyeget Afganisztánban

2021. szeptember 13., hétfő 21:38

Az Egyesült Nemzetek Szervezete több mint 600 millió dollár (átszámítva 178 milliárd forint) összegű segélyt kíván összegyűjteni Afganisztánnak, mert úgy véli, az ország súlyos humanitárius válság előtt áll. A szervezet hétfőn konferenciát tartott Genfben, ahol nemzetközi támogatást kért az ország számára.

Az afgánoknak sürgősen szükségük van élelmiszerekre, gyógyszerekre, egészségügyi szolgáltatásokra, biztonságos vízre és higiéniára – közölte az ENSZ. Szerintük ez az összeg már milliók számára jelentene létfontosságú megkönnyebbülést.

Az ország rendkívül súlyos helyzetben van, és elhúzódó konfliktusokkal, súlyos szárazsággal és a Covid-19 járvánnyal kell szembenéznie olyan körülmények között, ahol ... a lakosság csaknem fele már segítségre szorult

– áll az ENSZ közleményében, amelyet a BBC idéz. Az ENSZ fel is szólította a tálibokat, hogy akadálytalanul biztosítsák az országba való bejutást a segélymunkások számára.

Még mielőtt a tálibok augusztusban visszavették Afganisztán irányítását,  több mint 550 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát a harcok miatt. Ez azt jelenti, hogy becslések szerint 3,5 millió embernek nincs jelenleg lakóhelye az országban. Ráadásul Afganisztán súlyos szárazsággal, valamint élelmiszerhiánnyal is küzd jelenleg.

Az Ökumenikus Segélyszervezet mintegy húsz évig dolgozott Afganisztánban, de a nyugati erők kivonulása és a tálibok visszatérése után felfüggesztették tevékenységüket. Lehel László elnök-igazgató az Indexnek adott nagyinterjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy szervezetük munkájának az alapja is a humanitárius segélyezés volt: élelmiszert és ruhákat juttattak el a rászorulóknak. Szerinte Afganisztánt nem lehet működtetni külföldi támogatás és segélyek nélkül.

Közben hétfőn leszállt Kabulban a PIA pakisztáni légitársaság egyik gépe. A tálibok augusztus közepi hatalomra kerülés óta ez az első utasszállító, amely charter járataként érkezett az afgán fővárosba.  A kabuli repülőtér szóvivője elmondta, hogy a gépen 39 utas, köztük több újságíró érkezett Kabulba. Röviddel a landolás után már indult is vissza a gép Iszlámábádba nagyjából 80 emberrel a fedélzetén. A charter járatot szükség szerint fogják tovább üzemeltetni, a PIA következő gépe szerdán érkezik megint Kabulba – mondta a szóvivő.

A pakisztáni gép kabuli landolása után közzétett videóüzenetében a repülőtér igazgatója elmondta: a légikikötő hamarosan újra fogadni tud nemzetközi járatokat, jelenleg az utolsó technikai problémák elhárításán dolgoznak. A repülőtér számos létesítménye károkat szenvedett augusztus 31-én, amikor az utolsó amerikai katonák távoztak Kabulból – mondta el az igazgató.

Hozzátette, hogy 

az utóbbi időben érkeztek már járatok Katarból, Bahreinből, az Egyesült Arab Emírségekből, Üzbegisztánból, Kazahsztánból és Pakisztánból, ezek humanitárius segélyeket szállítottak.

A következő napokban hasonló járatokat várnak Törökországból és Oroszországból is.

A kabuli nemzetközi repülőtéren augusztus végén még minden nap ezrek gyűltek össze abban a reményben, hogy valamilyen repülőjáraton elhagyhatják a tálib uralom alá került Afganisztánt. A kaotikus helyzetben a nyugati országok több mint 123 ezer embert menekítettek ki Kabulból repülőgépekkel a tálib hatalomátvételt követő napokban. Augusztus 26-án véres merényletet követtek el az Iszlám Állam terroristái a repülőtér közelében, a robbantásokban több mint száz ember meghalt.

Azóta a tálibok stabilan átvették az ellenőrzést a repülőtér fölött, és az utóbbi napokban több jel is utalt arra, hogy az élet újra kezd normalizálódni. Múlt héten a Qatar Airways két charter gépe szállt fel a kabuli repülőtérről, fedélzetén olyan afgán és külföldi állampolgárokkal, akiket korábban nem tudtak kimenekíteni. Szeptember 3-án az Ariana afgán légitársaság bejelentette, hogy újraindítják a belföldi légi járatokat.

(Borítókép: Afgánok sétálnak egy kis faluban 2021. június 6-án. Fotó: Chris McGrath / Getty Images)

Rovatok