Index Vakbarát Hírportál

A katari külügyminiszter felszólította a tálibokat a nők jogainak tiszteletben tartására

2021. szeptember 13., hétfő 21:55

A katari külügyminiszter hétfőn felszólította az afganisztáni vezetést, hogy tartsa tiszteletben a nők jogait, és hangsúlyozta, még túl korai lenne elismerni az új tálib kormányt. Mohammed bin Abdul Rahman Ál Száni sejk a Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón beszélt erről Katar fővárosában, Dohában – írja az MTI.

Le Drian megerősítette, hogy még mindig több tucat francia állampolgár tartózkodik Afganisztánban, és Párizs szorosan együttműködik Katarral az evakuálásukban.

Mindig is azt kértük a táliboktól és az afgán kormányzattól, amit tegnap megismételtünk, hogy az afgán emberek szerzett jogait meg kell védeni, beleértve a nők jogait és szerepüket Afganisztán újjáépítésében

 – hangsúlyozta a katari külügyminiszter.

1996 és 2001 közötti uralmuk idején a tálibok korlátozták a nők jogait, a többi között eltiltották őket az oktatástól és a munkától. Sokan attól tartanak, hogy ismét ezt fogják tenni, miután augusztusban visszatértek a hatalomba azt követően, hogy a külföldi katonai csapatok kivonultak az országból, és a Nyugat által támogatott kabuli afgán kormány összeomlott.

Ál-Száni sejk vasárnap Kabulban találkozott a tálib kormány miniszterelnökével és más vezető tisztségviselőkkel. A katari külügyminiszter kiemelte, a tálib vezetés hangsúlyozta a katari delegációnak, hogy Kabul szeretne kapcsolatba lépni a nemzetközi közösséggel, és azt szeretné, ha a tálib hatalomátvételt követően bezárt nagykövetségek újranyílnának Kabulban. A katari és a francia külügyminiszter Dohában jelezte, a nemzetközi közösség azt várja, hogy a keményvonalas iszlamista tálib vezetés váltsa valóra az ígéreteit, ezért egyelőre még túl korai az új kabuli kormányzat elismeréséről beszélni.

Meggyőződésünk, hogy jelenleg senkinek nem segít a folyamatos ragaszkodás a kormány elismeréséhez. Úgy véljük, akkor tudunk előre lépni, ha együttműködünk velük annak érdekében, hogy az általuk tett vállalásokat valóban végre is hajtsák

 – húzta alá a katari külügyminiszter.

Katarnak jelentős befolyása van a tálibokra, és Doha fontos szerepet játszott az amerikaiak által vezetett légi mentés végrehajtásában, amelynek alkalmával amerikai, külföldi és a nyugati szövetségeseket segítő afgán állampolgárokat is kimentettek Kabulból.

A katari fővárosban működik a tálibok politikai irodája, amely tető alá hozta az Egyesült Államokkal az amerikai katonai csapatok afganisztáni kivonásához vezető megállapodást.

Rovatok