Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olaszországban, az a tanár, aki nem igazolja, hogy beoltották a koronavírus ellen, avagy átesett a fertőzésen, annak felfüggesztik a munkaviszonyát. Svédországban a tinédzser diákoknak nem ajánlott a védőoltás, derül ki a Transindex.ro cikkéből, amely az európai iskolák megnyitását járta körbe, a járvány árnyékában. Portugáliában, Szlovéniában, Horvátországban és Szlovákiában, illetve a brüsszeli régióban továbbra is kötelező maszkot viselni az iskolákban.

  • Szeptember 25-től kevesebb korlátozó intézkedés marad érvényben Hollandiában. Megszűnik a fizikai távolságtartási kötelezettség, a vendéglátó szektor ismét teljes kapacitással nyithat, és bizonyos feltételek mellett a rendezvények megtartása is engedélyezve lesz − jelentette be Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök és Hugo de Jonge egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

    Mark Rutte elmondta, a rendezvények, mozik, színházak, bárok, és éttermek digitális egészségügyi okmány birtokában látogathatóak lesznek, az okmánynak beoltottságot, a betegségen való átesettséget vagy negatív vírustesztet kell bizonyítania. A rendelkezések értelmében az éjszakai szórakozóhelyek éjfélig újra kinyithatnak. Ez a szabály minden más vendéglátóipari vállalkozásra is vonatkozik − írja az MTI.

    A kültéri rendezvényeket maximális látogatószám és kötelező zárási idő nélkül lehet megtartani csakúgy, mint az ülőhelyekkel rendelkező beltéri eseményeket. A holland kabinet pénzügyi támogatást fog a közeljövőben bejelenteni az éjszakai vendéglátóhelyek számára. Az arcmaszk viselése továbbra is kötelező marad a tömegközlekedési eszközökön, viszont az iskolákban már nem szükséges viselni. A holland kormány továbbra is az otthoni munkavégzést javasolja.

    Hollandiában jelenleg 77,2 százalékos az átoltottság.

  • Egyre több német tartományban engedélyezik a védőoltástól elzárkózók kitiltását a közösségi élet színhelyeiről, a vendéglátás, a kultúra és a sport területeiről − írja az MTI. 

    A 16 tartomány közül már nyolcban vezettek be, vagy terveznek bevezetni olyan szabályt, amelynek alapján az éttermek, színházak, szórakozóhelyek üzemeltetői vagy bármely közösségi rendezvény szervezői megtagadhatják a belépést az oltatlanoktól.

    A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt azonban egyre több kormány ennél szigorúbb előírást alkalmaz vagy mérlegel. Így az oltatlanok még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak a fertőzésveszélyes környezetben, például fodrászatban vagy sportrendezvényen.

    A legtöbb tartományban a szabály alkalmazása nem kötelező, az adott intézmény, például egy szórakozóhely üzemeltetője önállóan dönthet erről.

  • A világon elsők között vezet be olyan országos programot Románia, mely a koronavírus-járvány kiskorúakra gyakorolt hatásainak csökkentésére nyújt megoldást. Erről Florin Citu miniszterelnök beszélt a „Gondoskodunk a gyerekekről” elnevezésű program lebonyolításáról szóló sürgősségirendelet-tervezet ismertetésén – írja a Transindex

    A politikus elmondta, hogy a közintézmények és civil szervezetek a szülők és a gyerekek bevonásával dolgozták ki a programot. Szerinte a jelentőségét növeli, hogy pont akkor indítják el, amikor a legnagyobb szükség volt rá, ugyanis a kiskorúak lelkivilágára is hatással voltak a világjárvánnyal járó korlátozások. 

  • Szerdától kötelező az oltás Franciaországban az egészségügyi dolgozóknak, amely mintegy 2,7 millió embert érint – adta hírül az MTI. 

    A kórházi dolgozók, a szociális intézményekben és idősotthonokban dolgozók, valamint az otthoni ellátásban segítők, a tűzoltók és a mentők számára az augusztus 9-én életbe lépett törvény az első oltás felvételére a határidőt szeptember 15-ig jelölte meg. 

    Ennek hiányában a munkaviszony felfüggeszthető.

    Két hónappal a francia kormány oltásokra vonatkozó bejelentése után már csak az érintettek tíz százaléka nem vette fel az oltást. Az ellenzők elsősorban a saját egészségüket féltik, és úgy érzik:

    a kormány „bűnbakként” kezeli őket a járványban, amely 2020 márciusa óta csaknem 116 ezer áldozatot követelt az országban.

  • A gyerekek koronavírus elleni oltása miatt sokkal megosztóbbak a vélemények, mint a felnőtt lakosság oltásával kapcsolatban. Sok országban ugyanis már három éves kortól lehet oltani a gyerekeket a vírus ellen, míg vannak olyan országok is, ahol a 18 év alattiak oltása is csak most kezdődött − írja az InfoStart.

    • Dánia és Spanyolország szinte minden 12 és 19 év közötti fiatalt beoltott már.
    • Franciaországban a 12 és 17 év közöttiek 66 százaléka már legalább egy oltást felvett.
    • Németországban 12 év felett csak az alapbetegséggel rendelkezőket oltják.
    • Svédországban a 12 és 15 év közöttiek csak rizikót jelentő alapbetegség miatt vehetik fel az oltást.
    • Norvégiában és Nagy-Britanniában a 12 és 15 közöttiek csak egy adagot kapnak a vakcinából.
    • Kanadában és az Egyesült Államokban is engedélyezték az oltást 12 év felett, így Amerikában a 12 és 17 év közöttiek 42 százaléka már legalább egy adag oltóanyagot felvett.
    • Kínában már 3 éves kortól elérhető a vakcina.
    • Chilében hatéves kortól vehetik fel az oltást.
    • Dél-Afrikában már féléves kortól tesztelik a vakcinát.
    • IndiábanZydus Cadila készítményét használják a 12 év felettieknek. A 12 és 17 év közöttiek csak súlyos alapbetegség esetén vehető fel októbertől.
  • Az amerikai  járványügyi központ kilenc országot vett fel a magas kockázatú országok listájára − írja a Portfólió a Reutersre hivatkozva. Az amerikai hatóság felhívta az állampolgárok figyelmét, hogy a következő országokba lehetőleg ne utazzanak:

    • Szerbia
    • Szlovénia
    • Afganisztán
    • Albánia
    • Grenada
    • Litvánia
    • Belize
    • Mauritius
    • St. Kitts és Nevis
  • A koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő dózisának alkalmazását javasolta kedden a brit kormány oltásügyi vegyes bizottsága (JCVI) − írja az MTI. Sajid Javid egészségügyi miniszter az alsóházban kedd délután bejelentette, hogy

    a kormány elfogadta a szakértői testület ajánlásait, és a jövő héten országszerte megkezdődik a harmadik vakcinaadag beadása.

    A harmadik dózist először az ötven éven felülieknek ajánlják fel, valamint azoknak a fiatalabbaknak, akiknek krónikus alapbetegségeik vannak, és emiatt nagyobb a kockázata annak, hogy a fertőzés súlyos megbetegedést okoz náluk. Az említett két lakossági csoport létszáma hozzávetőleg harmincmillió fő.

    A harmadik oltási adagot legkorábban a második dózis beadása után hat hónappal kaphatják meg a jogosultak. A szakértői testület javasolta azt is, hogy harmadik dózisként a Pfizer–BioNTech vakcináját alkalmazzák.

  • Ismét közlekedik a Budapest és Kijev közötti repülőjárat, amely a koronavírus miatt szünetelt. A vonalon a Wizz Air fapados légitársaság üzemeltet gépet − írja a Kárpáti Igaz Szó.

    Hamarosan újabb járatok is indulhatnak a két ország között.

    Amennyiben a világjárvány őszi-téli alakulása nem írja át az eredeti terveket, december közepétől Kijevből Debrecenbe is indulnak majd gépek. Az ukrán főváros Zsuljani repülőteréről szerdán és vasárnap terveznek járatokat indítani Magyarország második legnagyobb városába.

  • Romániában a delta-variáns dominál, mondta az országos oltáskampány koordinátora. Valeriu Gheorghiţă jelezte: míg a korábbi, alfa-vírustörzs reprodukciós rátája mintegy kettő volt, addig a deltáé öt körüli, írta a Maszol.ro.

    Ez azt jelenti, hogy nyolc fertőzési ciklus után, körülbelül két hónapon belül egy alfa-variánssal megbetegedett 256, míg egy delta-mutánssal 390 ezer ember megfertőződését okozhatja. Hozzáfűzte: a delta-variáns a kanyaróhoz, bárányhimlőhöz hasonlóan nagyon könnyen terjed.

  • Oroszországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint elérte az 563 803-at az aktív új koronavírusos fertőzöttek száma, ami a legmagasabb szám a járvány kezdete óta.

    Az előző rekordot, 563 754-et idén január 8-án jegyezték fel. A TASZSZ hírügynökség az orosz egészségügyi tárcára hivatkozva azt írta, hogy az aktív fertőzöttek valós száma ennél magasabb lehet. Augusztus elején például csaknem kilencszázezren részesültek orvosi ellátásban a Covid–19 vagy annak gyanúja miatt.

    Az országban az igazolt fertőzöttek száma keddre 17 837-tel 7 176 085-re emelkedett. A napi növekmény 0,25 százalék, az új esetek 6,5 százaléka volt tünetmentes. A halottak száma 781-gyel 194 249-re, a felépülteké pedig 15 907-tel 6 418 033-ra nőtt.

    Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 184 millió, az elmúlt napon pedig 278 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 128 806 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

  • Szlovéniában minden negyedik vírusteszt pozitív eredmény hozott, a növekvő esetszámok miatt szerdától szigorodnak a járványügyi szabályok is − írja az MTI. Az elmúlt 24 órában 1393 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta betegség szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 333-an vannak kórházban, 77-en intenzív osztályon.

    A ljubljanai kormány döntése szerint szerdától mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Ez vonatkozik az ügyfelekre is. Bárki bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási, gyógyultsági igazolást vagy negatív tesztet kell felmutatnia. Kivételt képeznek ez alól az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve a gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek.

    A védettségi igazolásra az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél is szükség lesz, kivéve a sürgősségi ellátást.

    Ljubljana az új intézkedésekkel az oltási kampányt kívánja felgyorsítani.

  • A Sierra Leone-i kormány még július elején szüntette meg a kijárási tilalmat a csökkenő esetszámok miatt – írja az AFP alapján a Guardian

    A kabinet hétfő esti közleményében úgy fogalmaz: a maszkot viselő emberek számára – amelynek viselése az iskolákban, a középületekben és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező – az imahelyek mostantól nyitva állnak

    A szintén júliusban bezárt bárok és éttermek is elérhetők azok számára, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták az oltást. 

    Sierra Leonéban eddig 6385 fertőzést és 121 halálesetet jegyeztek fel hivatalosan.  

  • A mintegy 21 ezer lakost számláló hollandiai Urk településen mintegy tíz fiatal vélhetően a járványügyi intézkedések ellen tiltakozva náci egyenruhában vonult végig hétfőn − írja az MTI a helyi sajtóra hivatkozva. Az interneten látható fotókon az egyik fiatal csíkos rabruhát és Dávid-csillagot visel, miközben a többiek játékfegyverekkel a fejére céloznak.

    Ez a viselkedés nemcsak rendkívül kifogásolható és helytelen, hanem nagy társadalmi csoportokat is sért. Ezzel az ízléstelen akcióval ezek a fiatalok egyértelműen átléptek egy határt

    − reagált az önkormányzat a történtekre. Cees van den Bos polgármester úgy nyilatkozott a helyi sajtónak, megérti, hogy a fiatalok hallatni akarták a hangjukat a járvány terjedése elleni intézkedések miatt, azonban teljességgel érthetetlen, miért ilyen módon tették.

    A fiatalok még aznap este bocsánatot kértek akciójukért.

    Egyáltalán nem állt szándékunkban visszaidézni a második világháború emlékét. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem vagyunk antiszemiták vagy náciszimpatizánsok, tetteinkért őszintén bocsánatot kérünk

    − írták levelükben a tüntetők.

    Az illetékes ügyészség vizsgálja, történt-e bűncselekmény.

  • Romániában 3929 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 96 beteg életét követelték hétfőn, írta a Maszol.ro portál. Jelenleg 5622 pácienst kezelnek kórházban a kór miatt, közülük 675 fertőzöttet intenzív osztályon kell gondozni.

  • Szerbiában 7723 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak hétfőn. A Covid–19 kórral és szövődményeivel 26 beteg nem tudott megbirkózni az elmúlt 24 órában, írta a Magyar Szó. Kórházban 3211 Covid-pácienst kezelnek, közülük 156-an szorulnak lélegeztetőgépre.

  • Ukrajnában 3332 új koronavírusos esetet regisztráltak hétfőn. A kórban s szövődményeiben 97 fertőzött lelte a halálát az elmúlt 24 órában, írta a Kárpátalja.ma. Eddig több mint 54 ezer beteg hunyt el a vírusfertőzés miatt. Ugyanakkor 2,22 millió ember felgyógyult a betegségből. A legtöbb új fertőzöttet Kijevben regisztrálták (412), Kárpátalján 44 új beteget diagnosztizáltak.

    Ukrajnában a felnőtteknek már csaknem a 25 százaléka megkapta a koronavírus elleni védőoltást, mondta Denisz Smihal miniszterelnök. Jelezte: mostanáig 11 millió oltást adtak be, és 4,8 millióan már a védőoltás mindkét dózisát felvették, írta a távirati iroda. 

    Anatolij Poloszkov, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal vezetője azt mondta: a megye jövő héten sárga zónába kerül. Ez azt jelenti, hogy azok az oktatási intézmények maradhatnak nyitva továbbra is, ahol a dolgozók legalább nyolcvan százaléka be van oltva. A többi iskolában távoktatási formában kell folytatni a tanévet.

  • Az elmúlt 24 órában PCR-tesztekkel 474 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában. A halálos áldozatok száma kettővel nőtt – adta hírül az Új Szó a szlovák Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai alapján. 

    Hétfőn (szeptember 13.) 7651 mintán végezték el a tesztelést, ebből 474 esetben mutatták ki a betegséget PCR-tesztek segítségével, ezzel a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma 399 218-ra emelkedett a Magyarországgal szomszédos országban. Az elmúlt napon kettővel nőtt a járvány áldozatainak száma, így 12 562 emberéletet követelt a Covid-fertőzés. 

    Az inaktív esetek száma továbbra is 720 267,  eddig összesen 3 463 355 PCR-tesztet végeztek Szlovákiában.

  • A 12 éven felüliek is megkapják az első dózisokat a jövő héten – jelentette be az Egyesült Királyság koronavírus elleni oltásért is felelős minisztere.

    Nadhim Zahawi a BBC Breakfast reggeli hírműsorában beszélt erről. Hangsúlyozta: az oltást a szülőnek is engedélyeznie kell majd az ő esetükben. Hozzátette azt is, hogy a brit kormány harmadik oltásra vonatkozó terveit Boris Johnson miniszterelnök és Sajid Javid egészségügyi miniszter közösen fogják ismertetni a nap későbbi szakaszában. 

    A brit szakértők közt nem volt egyetértés a tekintetben, hogy szüksége van-e az oltásra ebben a korosztályban. Az oltásokkal foglalkozó kormányzati tanácsadó testület (Joint Committee on Vaccination and Immunisation – JCVI) azt közölte, hogy véleményük szerint ebben a korosztályban marginálisak az oltás előnyei, ezért kizárólag azoknak a gyermekeknek ajánlják, akik krónikus betegségekben szenvednek, vagy a vírus által különösen veszélyeztetett emberekkel élnek együtt.

    Anthony Harnden, a testület vezetőhelyettese az ajánlásukkal kapcsolatban azt mondta, fennáll a veszély, hogy mindez elbizonytalanítja majd az embereket, de ő abban bízik, hogy értékelni fogják az őszinteségüket.

  • Legalább egy, a környezetében megfertőződött személy miatt önkéntes karanténba vonul Vlagyimir Putyin – írja a Russia Today.

    A Kreml-közeli portál szerint az orosz elnök a tádzsik kollégájával, Emomali Rahmonnal folytatott telefonbeszélgetésben jelezte, hogy önkéntes karanténba kell vonulnia. Vlagyimir Putyin jól van, koronavírustesztje negatív lett. 

    Hivatalos programja szerint az orosz elnöknek a hét második felében részt kellene vennie a Sanghaji Együttműködési Szervezet konferenciáján a tádzsikisztáni Dusanbéban. Ezt most ki kell hagynia. Hétfőn még Bassár el-Asszad szír elnökkel találkozott, aztán Szergej Sojgu védelmi miniszter társaságában elutazott Nyizsnyij Novgorodba megnézni egy katonai bemutatót. Egyébként be van oltva koronavírus ellen, hónapokkal később, júniusban árulta el, hogy

    két dózis Szputnyik V-t

    kapott.

  • Bíróság elé állítottak egy Dél-Londonban működő keresztény felekezet, a Kingdom Church alapítóját és püspökét, Climate Irungut, akit Climate Wiseman néven is ismernek.

    Egy próféta, akit Istent kent fel, hogy a jövőbe vezesse önöket. Álomfejtő és üzleti spirituális tanácsadó

    – így jellemzi magát a férfi a saját Twitter-oldalán. A bíróság szerint egy olyan csomagot árult,

    amelyet „Isteni járványvédelmi csomagnak” nevezett.

    A csomagról – amelynek legfontosabb része volt az „Isteni tisztítóolaj” volt – azt állította, hogy tartalma megvédi az embereket a koronavírustól, sőt a már kialakult fertőzést is képes kezelni.

    A londoni bíróságon tartott előkészítő tárgyaláson a férfi fehér püspöki viseletben jelent meg, amelyet aranyszínű kereszttel és a felekezet logójával díszítettek. A tárgyaláson megerősítette személyazonosságát és születési dátumát, és ártatlannak vallotta magát.

    A vádirat szerint a férfi személyesen, valamint online megjelent videóiban is hamis és félrevezető állításokat tett a készítményeiről. A védőügyvéd ezzel szemben azzal védekezett, hogy a férfit mindkét alkalommal beoltották, illetve joga van gyakorolni a vallását.

    A tárgyalásról egyébként ő maga is beszámolt a Twitteren, azt állítva, hogy győztesként hagyta el a bíróságot.

    Az előkészítő tárgyalás után állítólag győztesen öklözött a levegőbe körülbelül 50 támogatója körében. Utóbbiak a tárgyalást sípszóval és megafonokkal próbálták korábban megzavarni.

    Az ügyben tárgyalását a bíróság közel egy év múlva, 2022. július 11-én kezdi meg. 

  • Októbertől igényelhető az influenza elleni oltás, amely akár egyszerre megkapható a Covid elleni vakcinával Romániában – számol be a Főtér.  

    Arra azért figyeljünk oda, hogy különböző karba szúrják a két oltást

    – figyelmeztetett a romániai oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghita, aki azt is hangsúlyozta, hogy a két oltás két különböző immunválaszt vált ki, ezért ahogy a koronavírus elleni oltás nem véd az influenza ellen, úgy ez fordítva sem működik. Románia egyelőre kétmillió adag influenza elleni vakcinát rendelt, szükség esetén bármikor utánrendelhetnek.

    Arról is beszélt a szóvivő, hogy elindultak az előkészületek a koronavírus elleni harmadik oltás beadására, és valószínűleg megismétlik az oltáskampány kezdetekor kialakított sémát. Ennek megfelelően először a veszélyeztetett csoportok igényelhetik a harmadik vakcinát (krónikus betegek, 65 év felettiek, az immunválaszt gyengítő gyógyszeres kezelés alatt állók), majd a lakosság többi része is

    Hat hónap után a védettség fokozatosan csökken, ezért van szükség a harmadik dózisra, amelyet a szakma angolosan boostervakcinának nevez

    – mondta Valeriu Gheorghita.

  • Folyamatosan romlik a járványhelyzet Szerbiában, sőt Predrag Kon járványügyi szakértő szerint a következő két hétben még rosszabb lesz, és jelentősen nő az új fertőzöttek száma – írja az MTI.

    Ennek egyik oka, hogy az emberek nem tartják be az előírásokat, és a szakértő szerint pénzbüntetéseket kellene kiszabni, hogy nagyobb legyen a fegyelem. Emellett az oltási kampány is megrekedt, ami szintén ront a helyzeten.

    Egyre többen kerülnek kórházba a koronavírus miatt, és Nis klinikai központjának igazgatóhelyettese szerint néhány napon belül a tízezret is elérheti az új fertőzöttek száma.

    A regisztrált megbetegedések száma 6249-cel 823 161-re emelkedett kedden Szerbiában, míg a halálos áldozatok száma 27-tel 7575-re nőtt. Az ország nagykorú lakosságnak a felét oltották be eddig.

  • Új korlátozásokat vezettek be nemrég Görögországban, amelynek értelmében azok, akik nincsenek beoltva,

    nem mehetnek be éttermekbe, kávézókba, bárokba és klubokba sem.

    Mozikba, színházakba, múzeumokba és edzőtermekbe pedig csak 48 óránál nem régebbi negatív teszttel léphetnek be az oltatlanok,

    de ezek az intézmények saját hatáskörben rendelkezhetnek arról is, hogy senkit nem engednek be közülük.

    A kormány legalább jövő márciusig fenn akarja tartani az új rendeletet. A helyi médiumok „az oltatlanok lezárásaként” emlegették az intézkedést, mivel a szabályozás alól csak azok mentesülnek, akiket beoltottak, vagy igazoltan átestek a fertőzésen az utóbbi fél évben. 

    A VENDÉGLÁTÓHELYEKEN EGY TELEFONOS APPLIKÁCIÓVAL FOGJÁK ELLENŐRIZNI AZ ERRŐL SZÓLÓ IGAZOLÁSOKAT.

    A rendelkezés szerint a turizmusban és az oktatásban dolgozóknak is rendszeresen – hetente vagy kéthetente – kell teszteltetniük magukat, saját költségen, amennyiben nem back office munkakörben dolgoznak. Ezekért a tesztekért viszont a kormány döntése értelmében legfeljebb 10 eurót kérhetnek el a szolgáltatók. A kormány tisztviselői azt is megerősítették, hogy a szabályozás a külföldiekre is vonatkozik, nem csak a görög állampolgárokra.  

  • A Kína délkeleti részén található Fucsien tartományban az eddigiekhez képest gyors ütemben nő a fertőzöttek száma. A tartományban az utóbbi napokban kezdett el terjedni a vírus, kedden már 59 fertőzöttet regisztráltak.

    Előtte, hétfőn még csak 22 fertőzöttről számoltak be a hatóságok. A hatóságok szerint egy Szingapúrból visszatérő ember hozta be a vírust a tartományba, ezt követően az iskolákban és az óvodákban is terjedni kezdett a fertőzés.

  • Meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlatot október 15-ig Canberrában – írja az MTI.

    Andrew Barr, az ausztrál fővárosi terület főminisztere szerint ugyanis csak így lehet elérni, hogy az emberek meg tudják tartani a karácsonyi ünnepeket, valamint a 2022-es év is kockázatmentes legyen.

    A hatóságok célja, hogy lassítsák a vírus terjedését, és minél több ember be legyen oltva.

    Az ausztrál főváros nagyjából 400 ezer lakosa egy hónapja él karanténban a delta-variáns miatt, míg a helyiek 53 százaléka már megkapta a védőoltás mindkét adagját.

    Ausztrália tagállamainak vezetői időközben a nyitáson dolgoznak, amelynek legfőbb feltétele, hogy az országos átoltottság aránya elérje a 70-80 százalékot. Amikor ezt elérik, a határokat is megnyitják.

    Az országban eddig 75 ezren fertőződtek meg, és nagyjából 1100-an haltak meg koronavírusban, míg a teljes felnőtt lakosság több mint 40 százaléka már teljes védettséget élvez az oltások után.

  • Hétfőtől Szlovákiában tíz napra csökkent a karantén ideje a pozitív koronavírusteszttel rendelkező személyek számára, amennyiben az előző három napban nem jelentkeztek náluk a betegség tünetei – adta hírül az Új Szó a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendelete alapján. 

    A karanténenyhítések azokra is vonatkoznak, akik pozitív személlyel kerültek kapcsolatba.

    Nem lehetnek tüneteik, és az ötödik napon RT-PCR-tesztet kell végeztetniük. Ebben az esetben a karantén ideje hét napig tart a pozitív személlyel való kapcsolattól számítva.

    Ha valaki nem akarja magát teszteltetni, a karantén 10 nappal a pozitív személlyel való kapcsolatba kerülés után ér véget.

    Az ÚVZ arról is beszámol, hogy a tíznapos karantén az első tünetek megjelenésétől számítódik, ha nincsenek tünetek, akkor a mintavétel napjától kell ezt számítani.

    Ha az utolsó három napban nem jelentkeztek a tünetek, a karantén befejezéséről az általános orvos dönt

    – mondta Marek Eliás, az ÚVZ munkatársa, aki arról is beszélt, hogy abban az esetben, ha a kontaktszemélynél a betegség legalább egy tünete jelentkezik, a karantén befejezéséről szintén az általános orvos dönt. Mindenki, aki hétfőig karanténban lesz, a korábbi szabályok szerint fejezi azt be.

  • Kiemelt sürgősséggel dolgozik az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) azon, hogy minél hamarabb rendelkezésre álljon a koronavírus elleni oltás a fiatalabb gyermekek számára is – jelentette be Rochelle Walensky, a CDC igazgatója az NBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában, amelyről az MTI közölt beszámolót.

    „Várjuk, hogy a vállalatok benyújtsák a hivatalos adatokat az FDA-nak (amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet – a szerk.). Arra számítunk, hogy ez ősszel megtörténik” – mondta Walensky, hozzátéve, hogy ideális esetben a fiatalabb gyermekek az év végéig megkaphatják az oltásukat.

    Vasárnap Scott Gottlieb, az FDA egykori biztosa, a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat igazgatótanácsának jelenlegi tagja a CBS amerikai televízióban azt mondta, arra számítanak, hogy szeptember végére elkészülnek az adatok az 5 és 11 év közötti gyermekeknek szánt oltásokról, és a vakcina október végére rendelkezésre állhat a fiatalabb korosztály számára is. A Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat kisebb gyermekeken is teszteli a vakcinákat, és várhatóan a következő hónapokban nyújtja be adatait.

    Az FDA pénteki közleményében kijelentette, hogy az ügynökség – amint rendelkezésükre áll – gondosan megvizsgálja az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására vonatkozó adatokat, és „készen áll arra, hogy a lehető leggyorsabban befejezze a felülvizsgálatot.”

  • Belehalt a koronavírus okozta betegségbe az izraeli oltásellenes mozgalom egyik élharcosa – jelentette a Jediót Ahronót hírportálja, a ynet nyomán az MTI.

    Chaj Saulian korábban oltásellenes tüntetéseket szervezett, azokon beszédeket mondott, és a közösségi médiában felszólította jelentős számú követőjét, hogy ne hordjanak maszkot, s ne oltassák be magukat, mert véleménye szerint „nincs járvány, az oltás felesleges és veszélyes”.

    KÉT HÉTTEL MEGFERTŐZŐDÉSE UTÁN SÚLYOS ÁLLAPOTBAN A TEL-AVIVTÓL DÉLRE LÉVŐ, HOLONi WOLFSON KÓRHÁZBA KERÜLT, AHOL HÉTFŐ REGGEL ÉLETÉT VESZTETTE A KORONAVÍRUS SZÖVŐDMÉNYEI MIATT.  

    Halála előtt két nappal Saulian a kórházi ágyáról oxigénmaszkban még felszólította oltásellenes követőit, hogy „folytassák a harcot a vakcina ellen”, s szálljanak szembe a „kormányzati kényszerítéssel”.

    Eddig az ország lakosságának 65,02 százalékát oltották be a Pfizer/BioNTech vakcinájával, de ez sem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a koronavírus erősen fertőző delta-variánsa ne indítsa el a járvány újabb hullámát.

    Izraelben jelenleg 80 931 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 1120-an vannak közülük kórházban. A súlyos betegek száma 684, és 186-ot tartanak életben lélegeztetőgéppel. A súlyos betegek túlnyomórészt az oltatlanok közül kerülnek ki. A koronavírus okozta betegségben tavaly február óta 7406-an haltak meg az országban.

  • A világon 225 234 746 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 639 112 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 224 625 126 fertőzöttet tartottak nyilván, vagyis 609 620-szal nőtt a megbetegedések száma, a halálos áldozatoké 8736-tal 4 630 376-ra emelkedett. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

    A hivatalos adatok szerint a koronavírusnak

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 41 209 851 eddig a napig, míg a halálos áldozatok száma 661 537.
    • Indiában 33 264 175 fertőzöttet és 442 874 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 006 424 fertőzöttről és 587 066 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 7 290 046 a fertőzöttek száma, és 134 586-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 7 055 296-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 190 031-re emelkedett.
    • Franciaországban 6 992 980 fertőzöttet és 116 245 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 6 682 834 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 60 117.
    • Argentínában 5 226 831 a fertőzöttek és 113 640 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 915 265 fertőzöttet és 85 393 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 609 205 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 129 955.
    • Németországban 4 093 412 a fertőzöttek száma, 92 640 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 893 919 fertőzöttet és 75 425 halálesetet tartanak nyilván.

Rovatok