Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea sikerrel tesztelt egy tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétát

2021. szeptember 15., szerda 21:21

Sikeres tesztet hajtott végre Dél-Korea szerdán egy tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétával (SLBM), néhány órával azután, hogy Észak-Korea is két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról – adta hírül az MTI.

A dél-koreai elnöki hivatal közlése szerint Mun Dzse In államfő is figyelemmel követte a rakétakísérletet, amelyet egy saját gyártmányú tengeralattjáróról hajtottak végre. A közlemény szerint a rakéta a tervezett távolságot megtette, és pontosan eltalálta a kijelölt célpontot.

Az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga bírálta Mun részvételét a rakétakísérletben és a helyszínen tett megjegyzését, amely szerint a dél-koreai rakétakapacitás fejlesztése eltántoríthatja Észak-Koreát a provokációtól.

Amennyiben az elnök csatlakozik a másik fél elleni rágalmazáshoz, az elkerülhetetlenül ellenlépéseket fog maga után vonni, ami pedig az Észak- és Dél-Korea közötti kapcsolatok teljes megszűnéséhez fog vezetni

– fogalmazott az észak-koreai vezető húga.

A dél-koreai elnöki hivatal közleménye szerint az SLBM-rakétának jelentős elrettentő ereje van az egyszerre minden irányból érkező fenyegetésekkel szemben, és várhatóan nagy szerepet fog játszani Dél-Korea önerőn alapuló honvédelmében és a béke megteremtésében a Koreai-félszigeten.

Dél-Korea ezzel a hetedik olyan ország lett az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és India után, amely rendelkezik saját gyártmányú, nagy stratégiai értékkel bíró SLBM-rakétával. Észak-Korea is azt állítja, hogy maga is kifejlesztett tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát, de dél-koreai biztonsági tisztségviselők szerint Phenjan csak úszó platformról hajtotta végre sikeres kísérletét, nem tényleges tengeralattjáróról.

Mint azt megírtuk, Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról. A hírt a japán parti őrség megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedékek nem érték el a japán felségvizeket.

Rovatok