Index Vakbarát Hírportál

Beavatkozott a kínai kormány, milliárdokat veszítettek a makaói kaszinók

2021. szeptember 15., szerda 12:35 | aznap frissítve

Tőzsdei értékük harmadát veszítették el a makaói kaszinóüzemeltetők, mintegy 14 milliárd dollárt (több mint 4 ezer milliárd forintot) buktak részvényekben, miután a kínai hatóságok szorosabb ellenőrzés alá vonták a szerencsejáték szektort. A befektetők, akik bedobták a lapjaikat, attól tartanak, hogy az állami beavatkozás következményeképpen kínai kormányzati tisztviselők fogják ellenőrizni a cégeket a világ legnagyobb hazárdjátékközpontjában. 

A Kína különleges közigazgatási területét képező Makaóban jövőre kell megújítani a kaszinóengedélyeket, így Pedig elérkezettnek látta az időt, hogy megvizsgálja az terület pénzügyeit. 

Mint ahogy arról korábban írtunk, a Kínai Kommunista Párt amellett, hogy társadalomátalakító intézkedésekhez látott, a szabadpiaci aktorokat is górcső alá veszi, a technológiai szektortól kezdve az oktatásig. 

Rossz ómennek tartják a befektetők, hogy Lej Waj-nong, Makaó gazdasági és pénzügyi illetékese kedd este meghirdette a szerencsejáték-iparról szóló, 45 napos „konzultációt”, melyben az iparág ellenőrzésének hiányosságai a fő téma. Befektetési szakemberek aggodalommal tekintenek arra, hogy éppen az engedélyeztetési szezon összpontosítják a hatóságok a figyelmüket a tőkegazdálkodásra és napi működésre. 

Aggodalmaik nem alaptalanok. Lej közölte: egyebek mellett a kiadható engedélyek számáról, a munkavégzés körülményeiről, valamint arról szól az egyeztetés, hogy kormányzati képviselők felügyelnék a kaszinók napi működését. Peking emellett a részvényesek számára történő nyereségosztás megregulázását is tervbe vette. 

A Reuters rámutat: a makaói átvilágítás az amerikai-kínai kapcsolatok mélypontra kerülésével került sor, így az amerikai székhelyű kaszinósok attól tartanak, a kínai hatóságok hátrányosan fogják elbírálni engedélyeztetési kérelmüket. 

Kína nem mostanság keményített be Makaóban (sem). A hatóságok az utóbbi években lecsaptak a Kínából kifelé áramló, így törvénytelen tőkeáramlásra és célkeresztbe vették a fekete piaci, illetve ellenőrizetlen készpénzes tranzakciókat és hitelezőket. Az is szemléltető, hogy az idén júniusban megduplázódott a szerencsejáték-felügyelet munkatársainak a száma a hazárdjátékok ázsiai Mekkájában. 

Rovatok