Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea megcsinálta, amit az amerikaiak csak terveztek

2021. szeptember 16., csütörtök 08:15

A katyusákból kilőtt rakéták voltak az elsők, amelyekhez nem kellett silókat építeni, kilövőrendszert telepíteni, hanem helyváltoztatásra képes járműből lőhették vele az ellenséget. A szárazföldi találmányt követték a tengeralattjáróról indítható rakéták, amelyeket Oroszországon kívül másik hét ország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, India és nem utolsó sorban a két Korea fejlesztett ki.

És most itt vannak a vasútról indítható rakéták, ez a legújabb észak-koreai fejlesztés. Az idei újdonságról közzétett felvételeken egy láng- és füstoszlopon felemelkedő, olívzöld rakétát lehet látni, amely egy síneken álló szerelvényről indul.

A vasúti indítású rakétarendszer hatékony ellentámadási eszköz, amely egyidejűleg képes több csapást is mérni a fenyegető erőkre

– jelentette ki Pak Dzsong Cson marsall, a Koreai Munkapárt politikai bizottságának elnökségi tagja, aki szerint a szerdai kísérletben a rakéták 800 kilométert megtéve csapódtak a tengerbe Észak-Korea keleti partvidéke előtt.

A vasútról indítható, mobil rakéták viszonylag olcsó és megbízható megoldást jelentenek olyan államok számára, amelyek javítani szeretnék nukleáris erőik túlélési esélyeit

– kommentálta a hírt Adam Mount, az Amerikai Tudósok Szövetségének vezető kutatója, aki szerint Oroszország is csinált már ilyet, és az Egyesült Államok is fontolgatta.

Phenjan mindemellett a hétvégén nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket is tesztelt, amelyek elemzők szerint akár nukleáris robbanófejek hordozására is képesek lehetnek. Az észak-koreai fegyverkísérletek a nemzetközi közösség éles bírálatát, illetve aggodalmát váltották ki. Washington hangsúlyozta, hogy mindez sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és fenyegetést jelent a kommunista ország szomszédaira.

Rovatok