Index Vakbarát Hírportál

Tízezer haiti alszik egy híd alatt Texasban

2021. szeptember 17., péntek 20:56 | aznap frissítve

Több mint tízezer, a hatiti politikai, gazdasági és klímaválság elől menekülő ember gyűlt össze az Egyesült Államok déli határán, abban a reményben, hogy eljuthatnak az ígéret földjére. Egyelőre azonban csalódniuk kellett, és amíg várakoznak a menedékkérelmük elbírálására, a Del Rio-i Nemzetközi Híd alatt ütöttek tábort. 

A Reuters tudósítása szerint a haiti migránsok – hasonlóan a Közel-Keletről és Belső-Ázsiából érkező emberekhez – üzenetküldő alkalmazások alapján tájékozódnak idegen területeken. A hírügynökségnek nyilatkozó haitiaiak a WhatsAppen közzétett útvonalakat követték Mexikóban, hogy elkerüljék a hatóságokat, akik vélhetően visszatoloncolták volna őket egy harmadik, biztonságos országba. Az alábbi videó arról tanúskodik, hogy a mexikóiak próbálják elejét venni az illegális bevándorlásnak, de nincs könnyű dolguk.

A híd alatt főként férfiak táboroznak, nők, pláne gyerekkel a csekély kisebbséget alkotják. A haitiak mellett kubaik, venezuelaiak és közép-amerikaiak vegyülnek, de a mexikói hatóságok szerint egyértelműen a haitiak vannak többségben.

A karibi országban júliusban meggyilkolták az elnököt, ami belpolitikai válságot robbantott ki, augusztusban pedig hurrikán söpört végig a szigeten, amit egy 7,2-es erősségű földrengés „támogatott” meg. 

A Reuters beszámolója szerint azok, akik nem akarják megvárni a hivatalos eljárást a határon, százával kelnek át az Egyesült Államokat és Mexikót elválasztó Rio Grandén, de a lehetőség földjén nem luxusvendéglátás fogadja őket. A hírügynökség azt sugallja, hogy az amerikai határőrség túlterhelt, a migránstáborok nincsenek felkészülve az emberáradatra, ezt pedig a republikánus politikusok a Biden-kormányzat orra alá dörgölik. Az elnök ugyanis sokkal humánusabb menekültpolitikát ígért elődjéhez, Donald Trumphoz képest, de egyes konzervatív politikusok szerint pont ezért kell falat építeni, hogy ellenőrzött bevándorlás történjen.

Felmerül a jogos kérdés, hogy miért Mexikón keresztül akarnak bejutni az Egyesült Államokba. A válasz egyszerű: könyebb, mint az amerikai partiőrséggel packázni, el lehet bújni a hatóságok elől Mexikóban, kritikus tömeget lehet alkotni a térségbeli, más országokból érkező migránsokkal az út során, és az amerikai határőrség már így is túlterhelt, ergo nagyobb az esély arra, hogy átlépjék a határt.  

Texas republikánus kormányzója már saját fal építésére adta a fejét, miután a demokrata elnök felfüggesztette Trump dollármilliókat felemésztő, eredményesnek nem nevezhető falépítős projektjét. Meglehet, hogy a magyar példát fogják követni, mindenesetre Tucker Carlson, a Fox televízió megmondóembere le volt nyűgözve a magyar kerítéstől. Jóllehet, a magyar-szerb-horvát műszaki határzárnak 175 kilométeres szakaszt kell lefednie, az amerikai-mexikói határ pedig több mint 3000 kilométer hosszú. 

Biden a migránsválság enyhítésére, mely bírálói szerint sokkal rosszabb lett Trump után, 3 milliárd dollárt ígért a határőrség megerősítéséhez.

A pénz vélhetően kelleni is fog, csak augusztusban 195 ezer migránst tartóztattak fel a déli határon.

A demokrata elnök egyébként nem szüntette meg az összes trumpi intézkedést a migrációra vonatkozóan, helyben hagyta például azt a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésével indokolt eljárási módszert, amellyel pillanatok alatt vissza lehetett küldeni akár komplett családokat Mexikóba. Igaz, egy szövetségi bíró ítélete alapján családok esetében nem alkalmazhatják ezt a gyakorlatot. 

Rovatok