Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália szólt, hogy felrúghatják a 90 milliárd dolláros szerződést a franciákkal

2021. szeptember 17., péntek 10:24

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a 5aa rádióban beszélt arról, hogy már korábban jelezték Franciaországnak, elállhatnak a dízel és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződéstől – közölte az MTI.

A miniszterelnök szerint már júniusban, a párizsi látogatásán jelezte Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy kételyei vannak a hagyományos tengeralattjárók képességeivel az új stratégiai környezetben, amellyel Ausztrália szembesült, emellett az ország nemzeti érdekeit tartja szem előtt, és adott esetben megváltoztathatja a véleményét a megállapodásról.

A franciákat alaposan kiborította, hogy Ausztrália felmondta a 90 milliárd dolláros szerződést, amelyet 2016-ban kötöttek meg, amelyet másik, az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal kötött védelmi egyezmény váltott fel, amelyet Kína sem néz jó szemmel.

Ez igazi hátba szúrás. Bizalmi alapon létesítettünk együttműködést Ausztráliával, és ezt a bizalmat elárulták

– mondta Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

A szerződés értelmében Franciaország 12 tengeralattjárót szállított volna le Ausztráliának, az első 2027-ben érkezett volna meg. Az új megállapodással az ausztrálok nukleáris meghajtású tengeralattjárókhoz jutnak hozzá.

Rovatok