Index Vakbarát Hírportál

Sebastian Kurz nem mosolyog, ha látja, mennyire zuhan a népszerűsége

2021. szeptember 18., szombat 13:06

Egy felmérés szerint kevesebben választanák közvetlenül kancellárnak Sebastian Kurzot Ausztriában, a pártja azonban továbbra is magasan vezet.

Ha közvetlenül választanának kancellárt Ausztriában, Sebastian Kurz csak 28 százalékot kapna – számolt be a Kurier az Unique közvélemény-kutató friss felméréséből. A néppárti kancellár a múlt hónaphoz képest egy százalékpontot vesztett személyes népszerűségéből.

Ezzel nincs egyedül: Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) vezetője egy százalékpontot rontva 12 százalékon áll, Werner Kogler zöldpárti alkancellárt pedig mindössze hat százalék választaná közvetlenül kormányfőnek, ez is egy százalékpontos veszteséget jelent számára.

Erősített viszont a jobboldali ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl, akit 12 százalék választana kormányfőnek, egy százalékponttal többen, mint múlt hónapban.

Kurz népszerűségének csökkenése látványosabb annak fényében, hogy tavaly tavasszal a Kleine Zeitung korábbi cikke szerint még 45-55 százalékon állt a személyes támogatottsága.

Ami a pártok népszerűségét illeti, Sebastian Kurz pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) továbbra is 35 százalékon áll. Az SPÖ 21, az FPÖ 19, a Zöldek 12, a liberális NEOS pedig 11 százalékra számíthat.

Rovatok