Index Vakbarát Hírportál

Megkaphatja a Vaskupolát Ukrajna

2021. szeptember 18., szombat 16:11 | aznap frissítve

Ukrajna új légi és rakétavédelmi rendszert kaphat az Egyesült Államoktól, többek között az Iron Dome (Vaskupola) rendszert − közölte az ukrán elnöki hivatal. A 2022-es védelmi költségvetési tervezet erre vonatkozó módosítását Scott Franklin kongresszusi képviselő nyújtotta be az USA Kongresszusába. A dokumentum mindkét párt támogatását elnyerte.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának jelentést kell benyújtania a Kongresszusnak, amely tartalmazza az ilyen rendszerek Ukrajnába történő esetleges eladásának vagy átruházásának lehetőségeit − írja a Kárpát.in.ua.

Az amerikai képviselőház törvényjavaslata ezen kívül már tartalmaz egy javaslatot, miszerint 275 millió dollár értékű katonai támogatást biztosítanak Ukrajnának.

A légvédelmi rendszerek átadása az Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  USA-beli látogatása alatt létrejött megállapodások alapján vált lehetővé. A Vaskupola az egyik leghatékonyabb eszköz a rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítésére. A katonai szakértők adatai szerint a rendszer az elmúlt néhány évben az Izraelre irányított rakéták mintegy 90 százalékát semmisítette meg.

Rovatok