Index Vakbarát Hírportál

A párizsi polgármester is indul a francia elnökválasztáson

2021. szeptember 21., kedd 06:07

Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere megerősítette, hogy indul a jövő év áprilisában esedékes francia elnökválasztáson. Ezzel az esélytelenek nyugalmával csatlakozott a centrista Emmanuel Macron kihívóinak egyre bővülő táborához. Hidalgo ugyanis egyelőre az ötödik a népszerűségi listán.

„Alázattal, korunk helyzetének tudatában, és azzal az eltökélt szándékkal, hogy reményeinket valóra váltom, úgy döntöttem: jelöltetem magam a Francia Köztársaság elnöki tisztségére” – jelentette be Rouenben Hidalgo, aki 2014 óta Párizs első asszonya.

A 62 éves Hidalgo – aki a Francisco Franco diktatúrája elől menekülő spanyol bevándorlók gyermekeként egyébként Andalúziában született – a szocialista párt legesélyesebb jelöltje – írja a France 24. Párizs első női polgármesterének azonban országos szinten is ki kell terjesztenie ismertségét ahhoz, hogy Franciaország első női elnöke lehessen.

A versenybe polarizáló személyiségként száll be. Az autók Párizsból történő kiszorítását és a város zöldebbé tételét célzó kampánya ugyanis igencsak megosztotta a főváros lakóit.

Hidalgo – nem véletlenül – a szintén szocialista vezetésű Rouent választotta bejelentése helyszínéül, hogy ily módon megvesse a lábát Párizson kívül is.

A Lyon egyik lakótelepéről való felemelkedése – apja villanyszerelő, anyja varrónő volt – bizonyítja szerinte, hogy Franciaország képes leküzdeni az osztályelőítéleteket, és ennek eszméjét a gyermekek között is sikeresen hinti el.

„A republikánus modell a szemünk láttára bomlik szét” – figyelmeztetett a növekvő egyenlőtlenségre.

Azt szeretném, hogy Franciaországban minden gyermek ugyanolyan esélyeket kapjon, mint én

– mondta kortesbeszédében.

Hidalgo egyik legfontosabb prioritása, hogy Franciaországot alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdasággá alakítsa át.

Jóllehet minisztériumokban is betöltött jelentéktelenebb tisztségeket, politikai pályafutása az önkormányzatokban bontakozott ki. Kerületi választást nyert, majd bekerült Párizs tanácsába, 2001-ben pedig polgármester-helyettessé nevezték ki. Egy átmeneti időszakban, 2002-ben Bertrand Delanoë polgármestert is helyettesítette, aki ellen merényletet követtek el.

Hidalgo egyelőre nincs a dobogón

Az Ötödik Köztársaság alatt, azaz 1958-tól napjainkig utoljára 2012–2017 között volt szocialista elnöke az országnak: Macron elődje, François Hollande.

Anne Hidalgo ebben a pillanatban esélytelen a posztra. A közvélemény-kutatások szerint a szavazatok mindössze hét-kilenc százalékát kapná az áprilisi elnökválasztás első fordulójában.

A népszerűségi listát Emmanuel Macron vezeti szoros, egypontos előnnyel legkomolyabb vetélytársa, a szélsőjobboldali Marine Le Pen előtt.

Macron támogatottsága 24, Le Pené 23 százalékos – legalábbis a Politico mérése szerint.

Eközben az elnök még be sem jelentette újraindulását, holott széles körben ezt várják tőle. A 2022 áprilisi megmérettetés előreláthatóan egy újabb párharc lesz közte és Le Pen között, aki 2017-ben alulmaradt az elnökválasztáson.

Percekkel Hidalgo bejelentése után egyébként Le Pen is megkezdte kampányát Frejus városában. A bevándorlásellenes, 53 éves Le Pen harmadik elnökjelöltségi nekifutásában a francia szabadság letéteményesének nevezte magát.

Az ígérte, hogy lecsap „Franciaország tálibizált részeire” – ezzel a radikális iszlamisták jelenlétére utalt egyes francia lakótelepeken.

The mayor of Paris, Anne Hidalgo, confirms she'll run for French president in April 2022.

Emmanuel Macron leads the polls of potential candidates, and Hidalgo is currently fifth. https://t.co/tMeSXqSiU0

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) September 12, 2021

Hidalgo jelenleg az ötödik helyen áll a népszerűségi listán Macron, Le Pen, majd a jobbközép Xavier Bertrand és a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon mögött.

(Borítókép: Anne Hidalgo bejelenti, hogy indul a jövő évi francia elnökválasztáson, 2021. szeptember 12-én. Fotó: Thomas Samson / AFP)

Rovatok