Index Vakbarát Hírportál

Így kezelnék a német pártok a migrációt

2021. szeptember 21., kedd 20:06

A német baloldal továbbra is a menedékkérők kvóta szerinti elosztását támogatja, Angela Merkel kancellár pártja azonban már inkább a helyben segítést hirdeti.

Mindegyik főbb német párt megreformálná az Európai Unió migrációs politikáját, ám abban már nem értenek egyet, hogyan – derült ki az Euractiv keddi cikkéből, amelyben a portál azokat a válaszokat összegezte, amelyeket a német pártoknak feltett kérdéseire kapott.

A Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetsége, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek, a Baloldal, valamint a liberális Német Szabaddemokrata Párt (FDP) is támogatja az Európai Bizottság által készített menekültügyi és migrációs paktumot. Továbbá erősebb felhatalmazást adnának Brüsszelnek a migrációs politikában.

A CDU/CSU, valamint a baloldalnál szigorúbb migrációs politikát hirdető FDP szerint a beadott menedékkérelmeket az Európai Unió külső határain kellene elbírálni, hogy csak azokat engedjék be az unió területére, akik jogosultak a védelemre.

A Zöldek egyértelműen elutasítják, hogy a külső határokon „szelektálják” a menedékkérőket. A párt álláspontja az, hogy a regisztrálásuk után kvóta szerint kellene elosztani az embereket az unióban.

A menedékkérők elosztása az uniós tagállamok közt mindegyik megkérdezett párt számára elfogadható. (A listából kimaradt a bevándorlásellenes AfD, az Alternatíva Németországnak.)

Hangsúlybeli különbségek azonban vannak: a CDU/CSU szerint az elsődleges kérdés az újabb migrációs hullámok megelőzése, a baloldali pártok viszont nyilatkozataikban a szolidaritási mechanizmust, az elosztást hangsúlyozták.

Az Euractiv arra hívja fel a figyelmet, hogy a migrációs politikával kapcsolatos különböző álláspontokat mutatja az is, miként kezelnék a német pártok az afganisztáni helyzetet.

A CDU/CSU szerint elsősorban az Afganisztánnal szomszédos országokban kell új perspektívát kínálni az embereknek, vagyis támogatni kell a régió befogadó országait. A kereszténydemokrata pártszövetség szeretné elkerülni a 2015-ös migrációs válság megismétlődését, ezért hajlandó a tálibokkal is tárgyalni, hogy Afganisztán új vezetői tartsák tiszteletben az ígéreteiket.

A szociáldemokraták, a Baloldal és a Zöldek szerint azonban nem elég a régióban segíteni. A baloldali pártok Németország részvételét sürgetik a menedékkérők elosztásában, morális kötelezettségnek tartják, hogy az országuk gondoskodjon az afgánokról.

A napokban a Bild közölt összeállítást arról, hogy a német kancellárjelöltek hogyan viszonyulnak az iszlamizmushoz.

Rovatok