Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az amerikai Johnson & Johnson a gyógyszergyártó kedden ismertetett jelentése szerint a második dózis beadása az első adaghoz képest két hónap után már 94 százalékos védelmet biztosít - írja a Reuters. A portál megjegyzi, hogy az első adag után ez az arány 70 százalékos volt. A cég közlése szerint az emlékeztető oltás  közel hatszorosára emelte az antitestek számát.

  Mint ismert az Egyesült Államokban a Johnson & Johnson volt az egyetlen olyan gyógyszergyártó cég, aki a kezdetektől fogva az egydózisu vakcinát alkalmazta, ám azért hogy megbizonyosodjanak a vakcina tényleges hatékonyságáról, és a delta-variáns elleni védelemről, egy újabb dózis beadás mellett döntöttek. 


 • Törökországban április 30. óta a legmagasabb, napi 29 338 új fertőzöttről számoltak be, és meghalt 260 ember koronavírussal-összefüggő megbetegedésekben - írja a Guardian. A 82 milliós ország nyáron oldotta fel a szigorításokat, valamint szeptembertől lehetővé tette az oktatási intézmények számára a jelenléti oktatást.

  Az oktatási intézményekben a tanároknak negatív PCR-teszt, vagy oltási igazolványok révén folytathatják tevékenységüket.


 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ha nem növelik az Afrikába irányuló  vakcinaszálítmányokat, akkor szeptember végére még a 10 százalékot sem fogja elérni a teljesen beoltottak száma – írja a BBC.

  A brit közszolgálati média online kiadása összegézse szerint jelenleg az emberek kevesebb mint négy százaléka van csak beoltva a fekete kontinensen.

  Mindeközben az Egyesült Államokban ez az arány 54, míg az Egyesült Királyságban 65 százalék.

  A WHO beszámolója szerint az afrikai országok eddig mindössze 177 millió vakcinát kaptak. A COVAX-program, amely a szegényebb régiók oltakozásának elősegítése céljából jött létre, ehhez összességében ehhez 37 százalékkal járult hozzá.

  A szervezet szerint a múlt hónapban összességében 21 millió vakcina érkezett a kontinensre, annyi mint amennyi az azt megelőző négy hónapban együttvéve. Az afrikai országok szeptemberben várhatóan 95 millió újabb dózishoz férhetnek hozzá.

  A WHO megjegyzi, hogy eddig csupán csak 14 országban sikerült elérni a 10 százalékos teljes átoltottságot.

  Ahhoz, hogy a hónap végére elérjék a kontinensen a 10 százalékos átoltottságot, még legalább 270 millió vakcinára lenne szükség. A COVAX-program célja, hogy az év végére mintegy 620 millió vakcinát juttassanak el Afrikába, ám a jelenlegi adatok szerint a lakosság mindössze 14 százalékát sikerül csak majd teljesen beoltani. • A Bloomberg által megkérdezett szakértők azt mondták, semmi esélye nincs annak, hogy a következő hónapokban véget érjen a világjárvány. Az amerikai lap elemzését a Magyar Hang ismertette.

  A szakértők szerint a következő hónapokban korlátozásokat és telített kórházak várhatóak.

  Michael Osterholm, Joe Biden elnök tanácsadója azt mondta: van remény arra, hogy fél év után gyorsan mérséklődni fog a járvány, de ez még nagyon távol van.

  Lone Simonsen dán epidemiológus mindeközben azt mondta: a történelem tanúsága szerint a vírusok idővel megszelídülnek és együtt lehet élni velük, de ezúttal könnyen lehet, hogy másként alakul a helyzet.

  A vírus ugyanis alkalmazkodik a változó körülményekhez, így az a kezdeti teória is megdőlni látszik, hogy a vakcina hosszú távú védelmet nyújthat.

  Egyes kutatók azt állítják, hogy a koronavírus idővel teljesen ellenállóvá válik az első generációs oltásokkal szemben,. A legrosszabb forgatókönyvek nem zárják ki további influenzavírusok felbukkanását, illetve új koronavírus-variánsok állatról emberre való terjedését sem. A megkérdezett szakértők szerint a koronavírussal akkor lehet majd „együtt élni” ha

  az emberiség 90-95 százaléka immunizálva lesz oltás vagy a betegségből való felgyógyulás révén.

 • Ukrajnában 95 olyan esetet jegyeztek fel, amikor életét vesztette egy személy azután, hogy beoltották a koronavírus elleni valamelyik vakcinával, az egészségügyi minisztérium szerint azonban az esetek többsége nincs összefüggésben az oltással – tájékoztat róla a KárpátHír

  Az ukrán egészségügyi minisztérium szakértői központjának megállapítása szerint 77 ember halála nem áll összefüggésben az oltással, csupán véletlen egybeesésről van szó. Az országban eddig 6 304 016 ember kapott védőoltást, a halálesetek száma alapján 0,0015 százalékuknál előfordulhat, hogy esetleg az oltás váltotta ki a halálukat. Tizennégy olyan elhunyt személy van, akinek esetét még vizsgálják.

  A legfrissebb gyanús haláleset Bucsában volt, ahol egy 19 éves egyetemi hallgató vesztette életét az esti órákban nem sokkal azután, hogy megkapta a Pfizer-vakcinát.

 • A román kormányfő bejelentette, hogy idén is lehetősége lesz a szülőknek arra, hogy igényeljék a fizetett gyerekfelügyeleti szabadságot, amivel valószínűleg sokan ismét élni fognak, hiszen egyre több iskolát kell bezárni a járvány miatt – írja a Főtér

  Ha szükséges egy családban a gyermek online oktatása, az egyik szülő otthon maradhat vele, aki a fizetése 75 százalékát kapja meg kényszerszabadsága alatt, függetlenül attól, hogy az állami vagy a magánszektorban dolgozik-e. Ezt azok a szülők vehetik igénybe, akiknek maximum 12 éves, illetve a fogyatékkal élők esetében maximum 26 éves a gyerekük. Csak azok igényelhetik, akik nem tudják otthonról, az internet segítségével elvégezni a munkájukat.

  Már most több mint 17 ezer tanuló van, aki online oktatásban vesz részt, mert fertőzöttet találtak az osztályában. Emellett már 13 olyan település van Romániában, ahol a fertőzöttségi ráta magasabb, mint hat ezrelék, ami fölött automatikusan bezárják az oktatási intézményt. 

 • A járványügyi helyzet miatt október elsejétől újabb korlátozásokat vezetnek be Bécsben, amely a szórakozóhelyeket és a rendezvényeket, valamint az üzleteket, a kereskedelmet is érinti. Cikkünk itt olvasható.

 • Védettségi igazolással kell rendelkezniük azoknak is Szlovéniában, akik otthonról dolgoznak – írja az MTI a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumra hivatkozva.

  A kabinet által elfogadott rendelet szerint minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási, gyógyultsági igazolással vagy negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép másokkal, olyan intézményben dolgozik vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye. A kivételek között az otthoni munkavégzés nem szerepel.

  Tehát akik home office-ban dolgoznak, azoknak hetente kell koronavírustesztet végeztetniük, az eredményről pedig értesíteniük kell a munkáltatót.

  A ljubljanai kormány döntése szerint az állami és a magánszektorban dolgozóknak is rendelkezniük kell QR-kóddal ellátott igazolvánnyal múlt szerdától, és ez az ügyfelekre is vonatkozik.

  Kizárólag az élelmiszereket forgalmazó üzletek és a gyógyszertárak esetében nem kell védettségi igazolványt felmutatni – amennyiben azok nem bevásárlóközpontokban működnek –, minden más esetben kötelező.

  Szlovéniában 1308 új koronavírusos esetet regisztráltak keddre, és hárman haltak meg az elmúlt napon. A betegek közül 377-en vannak kórházban, százan pedig intenzív osztályon. A több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 093 723-an kaptak védőoltást.

 • Romániában 129-en haltak meg koronavírusban keddre virradóra az előző 24 órában, ennél több áldozatot legutóbb négy hónapja regisztráltak az országban, a járvány harmadik hulláma közepén – írja az MTI a stratégiai kommunikációs törzsre hivatkozva.

  Az elmúlt két hét adatai alapján a hatvan haláleset számított volna átlagosnak, ami csaknem a kétszerese a múlt keddi adatnak.

  A megbetegedések száma is drasztikusan nő, kedden 6789 új fertőzést jegyeztek fel, ami az elmúlt két hét átlagához képest 120 százalékos emelkedést jelent.

  A kórházakban több mint nyolcezer koronavírusos beteget kezelnek, ötven százalékkal többet, mint egy hete, míg a súlyos esetek száma 990-re nőtt.

 • Megöltek egy húszéves benzinkúti alkalmazottat Németországban, amiért nem szolgálta ki a benzinkút boltjába maszk nélkül érkező vásárlóját.

  Az eset még szombaton történt a nyugat-németországi Idar-Oberstein városában. A gyanúsított szombat reggel 7 óra 45 perckor lépett be egy benzinkútra, és hat doboz sört akart vásárolni. A maszkja – a térfigyelő kamerák felvételének tanúsága szerint – a farzsebében lapult, de nem vette fel, holott kötelező lett volna. 

  Az eladó kétszer is arra kérte a férfit, hogy tegye fel a maszkját, mire az végül letette a sört és otthagyta a benzinkutat. Két órával később azonban maszkját viselve visszatért, 

  majd előhúzott a zsebéből egy revolvert, és lelőtte az eladót, aki belehalt a sérülésbe.

  A gyanúsított gyalog menekült el a helyszínről, de másnap reggel végül feladta magát a helyi rendőrőrsön. A rendőrség őrizetbe vette, és megkezdte a nyomozást. Kedden ezzel összefüggésben közölték, hogy a férfi jogtalanul birtokolta a fegyvert és hogy korábban még nem volt büntetőügye.

  A rendőrök szerint a gyanúsított hirtelen felindulásból cselekedett. A kihallgatás alatt a férfi megerősítette, hogy nem ért egyet a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedésekkel, és ez okozta az incidenst. 

  Vallomásában azt mondta: úgy érezte, hogy „sarokba szorították”, és szerinte az eladó felelős azért, ami történt.  

  Úgy tudni, hogy a gyanúsított és az elkövető nem ismerte egymást. Az esetre reagálva több német politikus is arra figyelmeztetett, hogy a korlátozásellenes emberek egyre inkább radikalizálódnak Németországban. 

 • Hétfőn 10 475 RT-PCR-tesztet végeztek el, és 880 újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést Szlovákiában. A delta-variáns előfordulási aránya a múlt héten szekvenált mintákban százszázalékos – derül ki az Új Szó cikkéből. 

  Hétfőn összesen 10 475 RT-PCR- és 16 664 antigéntesztet végeztek el. 

  A delta-variáns előfordulási aránya a múlt héten szekvenált mintákban százszázalékos.

  Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja adataiból megtudható, hogy az elmúlt 24 órában hét ember halt meg a koronavírus-fertőzés következményei miatt. Zuzana Eliásová, a Szlovák Egészségügyi Minisztérium szóvivője kifejtette, hogy a PCR-szűrővizsgálatnak alávetett, pozitív teszteredményt produkáló 880 személy több mint 75 százaléka nincs beoltva. Rajtuk kívül 193 személynek lett pozitív az antigéntesztje, nekik 78 százaléka nincs beoltva.

 • Naponta egy autóbusznyi ember hal meg a Covid–19 betegségben – tudatta a WHO szerbiai irodájának igazgatója, Marijan Ivanuša.

  A szakember kifejtette, hogy nőtt a fertőzöttek száma, ez pedig olyan helyzetet eredményezhet, mint amilyen más országokban előfordult.

  Tudjuk, hogy a delta-variáns könnyebben terjed, hogy agresszívebb és súlyosabb megbetegedést eredményez

  – idézte a Pannon RTV az igazgatót, aki arról is beszélt, hogy amennyiben ezt sem látják elég riasztónak, akkor valóban semmi sincs, ami ráébresztené az embereket a helyzet komolyságára, illetve hangsúlyozta, hogy a jelenlegi hullám nagyon hosszú ideig eltarthat. 

  A szakember szerint a legtöbben a hatásosságát és a biztonságosságát kérdőjelezik meg, miközben már több mint ötmilliárd oltást adtak be világszerte. Kiemelte, hogy ez szakmai kérdés, amelyet adatok bizonyítanak.

  Angliában az év első hét hónapjának adatait elemezték, és ebből kiderül, hogy a Covid–19 következtében elhunytak kevesebb mint egy százaléka vette fel korábban a védőoltást. Az elhunytak 99 százaléka nem vette fel; ha ez nem bizonyíték a vakcina hatásosságára, akkor semmi

  – nyomatékosította Marijan Ivanuša, aki ezt kiegészítette azzal, hogy Szerbiában a hárommillió beoltottból senki sem halt bele a vakcinába.

  Amennyiben ezt összehasonlítjuk az országban a koronavírus következtében elhunyt nyolcezer emberrel, nem kérdéses, mit kell tenni

  – összegzett az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának igazgatója.

 • Hiába vásárolt 18 milliónál is több vakcinát Románia, annyira alacsony az oltakozási hajlandóság, hogy ebből mindössze 5,4 milliót tudott eddig felhasználni, és 4,3 milliót eladni vagy elajándékozni, azonban 750 ezer dózisnak hamarosan lejár a szavatossága és várhatóan ki kell majd dobni ezeket – tájékoztat róla a Főtér

  Súlyos problémákat okoz továbbra is a Magyarországgal szomszédos országban, hogy kirívóan alacsony azok száma, akik hajlandóak magukat beoltatni a koronavírus ellen. Ezalatt Valeriu Gheorghiţa, a romániai oltáskampány koordinátora kedden (szeptember 21-én) bejelentette, hogy a delta variáns terjedése miatt Romániában is sürgősen el kellene kezdeni a harmadik dózis beadását, melyre a második adag után hat hónappal lehet jelentkezni. Első körben ismét a fertőzésveszélyének kitett egészségügyi dolgozók és a pedagógusok lesznek jogosultak a vakcinára, de az idősek és a krónikus betegek is kérhetik. A szakember nem részletezte, hogy hogyan vennék rá az embereket a harmadik oltásokra, miután az első kettőre is csak nagy nehézségek árán sikerült keveseket meggyőzniük. 

    

 • Paprika- és gumilövedékkel oszlatta fel a rendőrség kedden Melbourne-ben a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt korlátozások ellen tiltakozó rendbontókat. A többezres tömeg a kijárási korlátozások dacára lezárt egy forgalmas utat, rongált és rendőröket is megsebesített. A hatóságok mintegy negyven embert őrizetbe vettek.

  A városban második napja vannak tüntetések, miután a helyi hatóságok elrendelték az építkezések leállítását arra hivatkozva, hogy az ingázó munkások növelik a vírus terjedésének kockázatát. Az építőmunkásokon kívül azonban olyanok is utcára vonultak, akik ellenzik az oltás kötelezővé tételét és Victoria állam elhúzódó korlátozásait. A helyi szabályok szerint ugyanis az építőiparban dolgozóknak a hét végéig legalább egy oltást be kell adatniuk maguknak.

  Közgazdászok szerint az építkezések leállítása nem tesz jót az ausztrál gazdaságnak, amely ismét recesszióba süllyedhet.

 • Az új típusú koronavírustól valószínűleg nem lehet véglegesen megszabadulni, de kiterjedt oltási kampányokkal a minimálisra lehet csökkenteni az emberiségre gyakorolt hatását – mondta kedden a BBC rádiónak Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója.

  Anthony Fauci a brit közszolgálati rádió politikai-közéleti műsorokra szakosodott négyes csatornájának hírműsorában elmondta: eddig a feketehimlő az egyetlen olyan, embereket is megbetegítő vírusos fertőző betegség, amelyet sikerült végleg felszámolni – írta meg az MTI. 

  Kijelentette: nem hiszi, hogy a koronavírust valaha ugyanígy ki lehetne irtani az egész világon, de abban igen, hogy drámai mértékben javítani lehet a vírus terjedése feletti ellenőrzést, és egy-egy országban akár fel is lehet számolni jelenlétét.

  Szerinte ehhez „nagyon-nagyon agresszív” oltási programra van szükség, és ha ezt sikerül végrehajtani, a koronavírus hatását is drámai mértékben csökkenteni lehet a következő években.

  Az elnöki tanácsadó szerint a gazdag országoknak olyan vakcinaellátási kapacitásaik vannak, hogy nem kell a saját lakosságuknak beadandó harmadik, hatáserősítő dózis és a világ többi országának szánt oltóanyag-szállítmányok között választaniuk.

 • Herbert Kickl, a szélsőjobboldali osztrák Szabadság Párt (FPÖ) oltástagadó elnöke, volt belügyminiszter jogi lépéseket kíván tenni, hogy elnémítsa azokat a híreszteléseket, amelyek szerint titokban beoltatta magát – írja a Politico

  Wolfgang Rosam PR-szakértő egy interjúban utalt rá, hogy 

  azt pletykálják, hogy már be van oltva. Ha ez a helyzet, le kell mondania. 

  Kickl ezután beperelte Rosamot, aki szerint könnyen eloszlathatná a kételyeket azzal, hogy csináltat egy antitesttesztet.

 • A Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) vezető tanácsi döntésének értelmében az új tanévben a vészhelyzeti állapot ideje alatt a be nem oltott diákok kötelesek bemutatni hetente negatív PCR-teszteredményt vagy hetente kétszer negatív antigénteszt-eredményt ahhoz, hogy  részt vehessenek a jelenléti oktatáson. Ugyanez érvényes a bentlakásos hallgatókra is – írta a Székelyhon

  Ez a rendelkezés verte ki a biztosítékot annál a több mint négyszáz diáknál, aki  petícióban állt ki az egyetem vezetőségének döntése ellen, amelyet diszkriminatívnak tart. A vasárnapi tanévnyitó ünnepségről néhányan ki is vonultak tiltakozásul. 

  Elsősorban az emberi jogokra hivatkoznak, de azzal is érvelnek, hogy sokan anyagilag sem tudják megengedni maguknak a rendszeres tesztelést. Egyébként van is kire mutogatniuk, hiszen a szomszédos Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen nem kötik oltási igazoláshoz a részvételt

  Amíg országos szinten nem kötelező az oltás, addig az oktatáshoz való hozzáférést ezzel korlátozni aggályos lehet 

  – vélekedett Tonk Márton, az egyetem rektora. 

 • Szeptember 13. és 19. között 84 ezerrel nőtt az újonnan beoltottak száma Szlovéniában, ilyen heti adatra június eleje óta nem volt példa.

  A rohamtempó hátterében az áll, hogy a ljubljanai  kormány döntése értelmében múlt szerdától minden dolgozónak rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt, ami  vonatkozik az ügyfelekre is.

  Bárki bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási vagy gyógyulást tanúsító igazolást, ezek hiányában negatív tesztet kell felmutatnia.

  Kivételt képeznek az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontban működnek.

  Novembertől az állami hivatalokban már nem lesz elég a negatív teszt. Az alkalmazottaknak szeptember végéig fel kell venniük a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, a másodikat pedig legkésőbb november 1-jéig. Ez a rendelet vonatkozik a rendőrségre, a hadseregre és a minisztériumokra is.     

  A valamivel több mint kétmillió lakosú  Szlovéniában eddig 1 088 157-en kaptak védőoltást, közülük 968 683-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 52, illetve 46 százaléka.

 • Egy 49 éves vásárló fejbe lőtte egy benzinkút húszéves pénztárosát a németországi Idar-Obersteinben – írja a RP Online.

  A férfi bosszús volt, mert az alkalmazott nem akart sört eladni neki. Arra hivatkozott, hogy nem visel maszkot.

  Az indítékról az elkövető elmondta, hogy a koronavírus-járvány súlyos terhet ró rá. Úgy érezte, sarokba szorult, és „nem látott más kiutat”, mint hogy példát mutasson. Az áldozat szerinte „felelős volt az általános helyzetért, mivel betartotta a szabályokat”.

 • Karikó Katalin és az őt alkalmazó német biotechnológiai cég, a BioNTech alapító-igazgatói kapják 2022-ben az egyik legrangosabb német tudományos elismerést, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat – jelentette be a díjról döntő Paul Ehrlich Alapítvány kuratóriuma.

  Karikó Katalin, Özlem Türeci és Ugur Sahin a hírvivő RNS (mRNS) megelőző és terápiás célú kutatásáért és fejlesztéséért kapja a 120 ezer euróval (42 millió forint) járó elismerést.

 • Oleh Nemcsinov, az ukrán Miniszteri Kabinet minisztere szerint jó ötlet, amit a hétfői kormányülésen a miniszterelnök is támogatott, hogy az állami szerveknél, a végrehajtó hatalomban csakis oltással láthassák el teendőiket a dolgozók – írja a KárpátHír.

  Az elmúlt hetekben kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek 98 százaléka nem rendelkezett védőoltással Ukrajnában.

 • A vakcinatagadó rádióműsoroknak sokmilliós közönsége van az Egyesült Államokban, miközben a sztárműsorvezetőik egymás után halnak bele a vírusba – írja a Guardian

  Phil Valentine, a Tennessee állambeli jobboldali műsorvezető előszeretettel gúnyolódott azokon, akik felvették az oltást. Marc Bernier floridai rádiós csak úgy nevezte magát, hogy Mr. Anti-Vax. Dick Farrel arra biztatta hallgatóit, hogy ne fogadják el a vakcinát, Jimmy DeYoung pedig arról beszélt, hogy az oltás „annak egy formája, hogy a kormány kontrollálja az embereket”.

  A négy médiaszemélyiségben még egy dolog közös. Augusztusban mindannyian koronavírusban haltak meg.

  Bob Enyart rádiós szeptember 13-án vesztette életét, néhány héttel azt követően, hogy az oltási kampány bojkottjára szólította fel a hallgatóit.

  Júliusban, miután Phil Valentine kórházba került, testvére jelentkezett be a rádióban.

  Ha Phil képes lenne ma beszélni hozzátok, azt mondaná: »Menjetek, és oltassatok! Ne aggódjatok a politika meg az összeesküvés-elméletek miatt!«

  – mondta el Mark Valentine.

  Dick Farrel egy közeli barátja így nyilatkozott a Washington Postnak:

  Amikor már nagyon beteg volt, azt írta nekem: »Ez a járvány mégsem egy vicc. Oltasd be magad!« Elismerte, hogy nem vette komolyan a dolgot, és ezt tiszta szívéből sajnálta. 

 • Mansukh Mandaviya indiai egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ország jövő hónaptól ismét exportál vakcinákat – írja a New York Times.

  India, amely a világ legnagyobb oltóanyag-előállítója, öt hónappal ezelőtt állította le a szállításokat, miután a vírus kontrollálhatatlanul elszabadult az országban.

  A miniszter elmondta, hogy októberben 300 millió adag oltóanyagot fognak legyártani Indiában, év végéig pedig ezen kívül még legalább egymilliárd dózist.

 • Romániában október 1-jétől év végéig úgynevezett oltáslottóval, azaz a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A sorshúzások megszervezését részletező, a gazdasági tárcával közösen kiadott miniszeri rendeletet hétfőn írta alá Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter.

  A szabályzat értelmében három hónapon keresztül hetente, havonta, illetve további két rendkívüli alkalommal rendeznek sorshúzásokat, amelyeken azok a beoltottak vesznek részt, akik letöltötték maguknak az uniós digitális Covid-igazolványt.

  A heti húzásokon 80 darab egyenként 10 ezer lejes (710 ezer forint) és egy-egy 300 ezer lejes, a havi húzásokon egy-egy 100 ezer lejes nyereményt, a karácsonyi–szilveszteri időszakban pedig egy 500 ezer és egy egymillió lejes főnyereményt sorsolnak ki. Az oltáslottó 15 millió lejes nyereményalapjának fedezetét a gazdasági minisztérium utalja át a román lottótársaságnak.

  Az oltáslottóban tehát azok is részt vehetnek, akik már korábban megkapták a Pfizer-, a Moderna- vagy az AstraZeneca-vakcina mindkét adagját, vagy az egydózisú Johnson & Johnson-vakcinát. A román kormány ezenkívül étkezési utalványokkal is oltakozásra próbálja serkenteni a lakosságot. Ezek kiosztása várhatóan szintén októbertől kezdődik.

 • Azok, akik a repülőgépre való felszállás előtt igazolják, hogy megkapták mindkét oltásukat, novembertől beléphetnek az Egyesült Államok területére – írja a New York Times.

  Az intézkedés annak a tizennyolc hónapon át tartó beutazási tilalomnak vet véget, amelyről még az előző elnök, Donald Trump döntött a világjárvány kezdetekor.

  A beutazási tilalom 33 országot érintett, köztük az Európai Uniót és az Egyesült Királyságot.

 • A világon 229 044 205 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 699 564 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 228 502 047 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 691 332 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 42 286 531 eddig a napig, a halálos áldozatok száma 676 059.
  • Indiában 33 478 419 fertőzöttet és 445 133 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 21 247 667 fertőzöttről és 590 955 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 7 500 734 a fertőzöttek száma, és 135 589-en haltak meg a betegségben.
  • Oroszországban 7 189 445-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 195 438-ra emelkedett.
  • Franciaországban 7 045 422 fertőzöttet és 116 759 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Törökországban 6 874 917 fertőzöttet mutattak ki eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 61 805.
  • Argentínában 5 241 394 a fertőzöttek és 114 518 a halottak száma.
  • Spanyolországban 4 935 534 fertőzöttet és 85 901 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 638 516 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 130 354.
  • Németországban 4 155 160 a fertőzöttek száma, 92 990 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 898 299 fertőzöttet és 75 488 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Az Egyesült Államok fővárosának polgármestere, Muriel E. Bowser bejelentette, hogy november 1-jéig a tankerület iskoláinak valamennyi alkalmazottjának kötelezően meg kell kapnia mindkét oltását – írja a New York Times. Az oltás nem váltható ki teszteléssel. 

  Ugyanezt az intézkedést korábban már New York, Los Angeles és Chicago városai is meghozták. 

 • Több mint százmillió adag koronavírus elleni védőoltás szavatossága jár le év végén – figyelmeztet az Airfinity brit adatelemző cég. Emlékeztetnek: a vakcinák kárba vesznek, ha nem osztják szét őket sürgősen. A szóban forgó oltóanyagok több mint negyven százaléka az Európai Unió tagállamainál van.

  Az adatelemző cég szerint ha az említett oltásokat más országok rendelkezésére bocsátanák, elegendő lenne az eddig beszerzett és elérhetővé tett vakcinákkal együtt ahhoz, hogy a lakosok 70 százalékát beoltsák az alacsony és közepes jövedelmű államokban.

  Az Airfinity szerint az EU-tagállamok, valamint Japán, Kanada, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok év végén együttesen egymilliárddal több vakcinával fog rendelkezni ahhoz képest, mint amennyire ténylegesen szüksége van. Ezek az országok korábban 1,2 milliárd adag védőoltást ajánlottak fel a következő év közepéig. Ezeknek a vakcináknak mindössze 12 százalékát kapták meg más országok.

 • A Covid–19-nek ugyanannyi amerikai áldozata lett mostanra, mint az 1918–19. évi spanyolnáthajárványnak volt, körülbelül 675 ezer – közölte az AP amerikai hírügynökség.

  Egy évszázada az Egyesült Államok népessége a harmada volt a mainak, ami azt jelenti, hogy az influenza a lakosság számához viszonyítva halálosabb volt, mint a koronavírus. A Covid–19-válság azonban önmagában is hatalmas tragédia, tekintettel arra, hogy a tudomány hihetetlenül fejlődött azóta, és a mostani járványban nem használták ki az elérhető vakcinák nyújtotta maximális lehetőségeket.

  Lehetséges, hogy a spanyolnáthához hasonlóan a koronavírus sem tűnik el teljesen a hétköznapokból. Ehelyett a tudósok abban bíznak, hogy közepes szezonális probléma lesz, amikorra az emberek immunrendszere megerősödik a védőoltások és az ismételt fertőzések révén, ami időbe telhet.

  Egyelőre azonban a világjárvány továbbra is nyomás alatt tartja az Egyesült Államokat és a világ többi részét. Míg a delta-variáns okozta új fertőzések feltehetően elérték a csúcspontot, a halálesetek az Egyesült Államokban meghaladják napi átlagban az ezerkilencszázat, ami március óta a legmagasabb szint, a járvány kezdete óta pedig több mint 675 ezer igazolt halálos áldozata volt a Covid–19-nek a Johns Hopkins marylandi egyetem hétfő esti adatai szerint.

  A tél a járvány újabb belobbanását hozhatja. A Washingtoni Egyetem modellezése szerint további százezer amerikai halhat meg Covid–19-ben január 1-jéig.

  Az 1918–19-es influenza-világjárványnak világszerte ötvenmillió halálos áldozata volt, amikor a világ népessége a mostaninak a negyede volt. A Covid–19-be hétfő estig 4,69 millióan haltak bele világszerte. A spanyolnátha amerikai halálos áldozatainak száma durva becslés, tekintettel a korszak pontatlan statisztikai módszereire, illetve arra, hogy nem voltak tudományos ismeretek a betegség okának megállapítására. A 675 ezres adat az amerikai Betegségellenőrző és Megelőző Központtól származik.

  A Covid–19 előtt az 1918–19-es spanyolnáthát tekintették a történelem legpusztítóbb világjárványának. Egyelőre nem tudni, hogy a mostani járvány végzetesebbnek bizonyul-e majd – ismertette az amerikai hírügynökség jelentését az MTI.

 • Jó reggelt!

  Indul az Index napi hírösszefoglalója, amelyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

Rovatok