Index Vakbarát Hírportál

Tragédiával végződő vakáció rejtélye sokkolja Amerikát

2021. szeptember 22., szerda 07:08

Az országot átszelő, hosszú amerikai körútra indult egy floridai pár még nyáron. A huszonéves jegyesek, Gabby Petito és Brian Laundrie közül csak a vőlegény tért haza. Aztán neki is nyoma veszett. Több helyi rendőrséggel együttműködve immár az FBI próbálja felgöngyölíteni a történteket, amelyek az egész USA-t sokkolták.

Gabby Petito eltűnési ügye hetek óta szerepel az amerikai lapok címlapján. A fiatal nő utoljára augusztus végén adott életjelet magáról, vőlegénye pedig nélküle tért vissza utazásukról. Hogy mi történt, az a mai napig rejtély, ugyanis a férfinek nyoma veszett, ami után hajtóvadászatot indított a rendőrség ellene. Az viszont most bizonyossá vált, hogy azoknak lett igazuk, akik a legrosszabbtól tartottak – az eltűnt menyasszonyt holtan találták meg.

„A Teton megyében, Wyomingban felfedezett földi maradványok megfelelnek az eltűnt 22 éves Gabby Petito személyleírásának” – idézte a CNN az FBI illetékesét, aki később megerősítette azt is, hogy a halottkémi azonosítás lezárultával egyértelművé vált, hogy a 22 éves nő holttestét találták meg.

Az FBI azt is bejelentette, hogy gyilkosságként kezelik az ügyet.

FBI says human remains found in Wyoming are "consistent with the description" of Gabby Petito, but no formal identification has been madehttps://t.co/omghaaEOz3

— CNN Breaking News (@cnnbrk) September 19, 2021

A blogger Gabby Petito idén júniusban indult egy amerikai körutazásra vőlegényével, Brian Laundrie-vel. A huszonéveseket a rendőrség jegyesekként tartja számon.

A lány fehér Ford furgonjával utaztak a nyugati partra, az volt a tervük, hogy útba ejtik a nevezetes nemzeti parkokat.

„Gabby az út során rendszeres kapcsolatot tartott fenn családtagjaival, a kommunikáció azonban augusztus vége felé hirtelen megszakadt” – mondta a nyomozásban részt vevő Todd Garrison rendőrfőnök.

Hajba kaptak

A Utah állambeli Moab rendőrsége augusztus 12-én futott össze a párral, akik „valamiféle veszekedésbe keveredtek” – áll jelentésükben.

Noha saját bevallásuk szerint a vita fizikai erőszakba torkollt, „a férfi és a nő egyaránt arról számolt be, hogy szerelmesek, eljegyezték egymást, és nem szeretnék, ha bárkit is bűncselekménnyel vádolnának” – írta Eric Pratt járőr beszámolójában.

A moabi rendőrség utóbb közzétette a testkamerával rögzített felvételt a párról:

A rendőrök javaslatára a pár éjszakára szétvált – áll a jelentésben, amely Gabbyt „zavarodottként és érzékenyként” jellemzi.

Végül nem történt rendőri intézkedés az ügyben. A pár mindkét tagjának volt mobilja vészhelyzet esetére – foglalták jegyzőkönyvbe a rendőrök.

Nincs térerő

Augusztus utolsó hetében beszéltek utoljára Gabbyval – ezt mondta a Petito család a rendőrségnek. A nyomozók szerint az utolsó kommunikáció előtt a lány a Wyomingban lévő Grand Teton Nemzeti Parkban tartózkodott.

A család utoljára augusztus 30-án volt kapcsolatban Gabbyval – pontosított egy szeptemberben megtartott sajtótájékoztatón Petitóék ügyvédje, aki elmondta, hogy ezen a napon még üzenet érkezett a fiatal nőtől. A család azonban kétli, hogy a Gabbytól kapott SMS valóban tőle származik – tette hozzá Richard Stafford.

Ugyanakkor az ügyvéd ismertette augusztus utolsó hetének kommunikációs idővonalát.

Augusztus 24-én Gabby az édesanyjával a FaceTime-on lépett kapcsolatba. Közölte, hogy elhagyja Utah államot, és a wyomingi Teton-hegységbe utazik.

Augusztus 25-én Gabby és az édesanyja több SMS-t váltott. A fiatal nő családja úgy tudta, hogy Gabby ezen a napon a Teton-hegységben tartózkodik.

És ez volt az a nap, augusztus 25., amikor Gabby utoljára osztott meg fényképet az Instagramon, „Boldog halloweent!” üzenettel. A fénykép nem tartalmazott helymeghatározó információt.

View this post on Instagram

A post shared by Gabby (@gabspetito)

Két nappal később, augusztus 27-én újabb üzeneteket váltott a lány és az édesanyja. A családja úgy vélte, hogy a lány továbbra is a Teton-hegység környékén van.

Augusztus 30-án kapta meg a család Gabby utolsó SMS-ét. Azt gyanítják azonban, hogy ezt már nem ő írta.

Nincs térerő a Yosemite-ben

– az ügyvéd beszámolója szerint mindössze ennyi állt az üzenetben.

A vőlegény egyedül tért haza

Két nappal később, szeptember első napján Brian, a vőlegény hazatért a floridai, North Port-i otthonukba, ahol 2019 óta élt együtt Gabbyval. Ugyanebben a városkában élnek Brian szülei is.

A házkutatási parancs iránti kérelemhez csatolt jegyzőkönyvből kiderült: a rendszámleolvasó szerint a fehér Ford furgon helyi idő szerint 10:26-kor hajtott le a 75-ös autópályáról North Portba.

A járművet, amivel Petito és Laundrie utazott, a rendőrség utóbb az otthonuknál találta meg, alaposan átkutatták. „Volt benne némi anyagmaradvány, amit a hatóságok elemeznek majd” – közölte Josh Taylor, a North Port-i rendőrség szóvivője.

Tíz nappal később, szeptember 11-én a New Yorkban élő Petito család bejelentette a lány eltűnését, miután már régóta nem tudtak vele kapcsolatba lépni.

A floridai hatóságok még aznap este felkeresték a Laundrie családot. Briannel és hozzátartozóival akartak beszélni, de „lényegében az ügyvédjükkel osztották meg az információt” – mondta a North Port-i rendőrség szóvivője.

Ezután a Petito család közvetlenül a fiú családjához, Laundrie-ékhoz fordult, és könyörgött, hogy segítsék a nyomozást.

„Ha önökben vagy a családjukban maradt egy kis tisztesség, kérem, mondják el, hol van Gabby” – idézte a Petito család ügyvédje a levelet. „Mondják meg, hogy egyáltalán jó helyen keressük-e. Mi csak azt szeretnénk, ha Gabby hazajönne. Kérem, segítsenek nekünk, hogy ez bekövetkezzen” – könyörgött a lány családja.

Választ nem kaptak.

Briannek is nyoma veszett

A Laundrie család napokig nem válaszolt a rendőrségi megkeresésekre sem. Szeptember 17-én végül arra kérték a rendőröket, hogy látogassanak el otthonukba, ahol közölték: szeptember 14. óta nem látták Briant.

„Napokon át próbáltunk beszélni a családdal, beszélni Briannel. Végül ide hívtak minket, elmentünk az otthonukba, és most azt mondják, hogy nem látták a fiukat” – nyilatkozta a rendőrségi szóvivő a CNN-nek. 

„Brian Laundrie holléte jelenleg ismeretlen” – csupán ennyit mondott szűkszavúan Steven Bertolino, a Laundrie család ügyvédje.

A helyi és a szövetségi hatóságok haladéktalanul megkezdték a 23 éves férfi felkutatását. A North Port-i rendőrség közölte, hogy bár Briant Gabby eltűnésével kapcsolatban gyanúsítottként kezelik, nem körözik bűncselekmény miatt.

Brian után a Carlton Reserve-ben kutatnak, egy olyan természetvédelmi területen, ahol 130 kilométeres túraútvonal található a floridai Venice-ben. Öt helyi rendőr és a Szövetségi Nyomozóiroda nagyjából 50 ügynöke keresi a férfit, akire „óriási nyomás” nehezedik, hogy választ adjon a történtekre.

By land. By air. pic.twitter.com/4LFcmwcD2b

— North Port Police (@NorthPortPolice) September 21, 2021

Ezzel egyidejűleg találtak földi maradványokat a wyomingi Grand Teton Nemzeti Parkban, amikről mára bebizonyosodott, hogy Gabbyéi.

Meghalt tehát egy nő, a férfi pedig, aki sok kérdésre adhatna választ, nyomtalanul eltűnt.

Közben a utahi hatóságok közzétették a segélyhívás felvételét, amelyet augusztus 12-én, azon a napon rögzítettek, amikor a moabi rendőrség összefutott a párral.

„A helyszínre érve láttuk, hogy a férfi megpofozta a lányt" – jelentette a járőr a 911 ügyeletesének. „Aztán megálltunk, fel-alá futkostak a járdán. A férfi folytatta az ütlegelést, aztán bepattantak a kocsiba, és elhajtottak.”

Vészhelyzetben hívja a 112-es számon a Segélyhívót!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101 telefonszámon.

(Borítókép: Gabby Petito fényképét ábrázoló újságcikk egy plüssállatra ragasztva 2021. szeptember 20-án Észak-Floridában. Fotó: Octavio Jones / Getty Images)

Rovatok