Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a volt katalán elnököt Szardínián

2021. szeptember 24., péntek 12:49

Carles Puidgemontot már várták a szardíniai reptéren az olasz hatóságok.

Letartóztatták a függetlenségpárti volt katalán elnököt Szardínián – közli az El País. Carles Puidgemont jelenleg EP-képviselő, és a 2017-es katalán népszavazás óta Belgiumban él. Ennek oka, hogy a referendumot a spanyol hatóságok érvénytelennek minősítették, ezt követően pedig európai elfogatóparancsot adtak ki ellene a spanyol hatóságok.

Míg Belgium nem adta ki a katalán politikust a spanyoloknak, addig az olasz hatóságok előre föl voltak készülve Puidgemont érkezésére, akit már rögtön a reptéren őrizetbe vettek.

Ebben az utasok nevét rögzítő rendszer (Passenger Name Record) segítette őket, amely az Európai Unióból Olaszországba érkezők adatait tárolja.

Puidgemontra tárgyalás vár a szardíniai Sassari városában, ahol eldől, hogy elengedik-e, vagy sem. Utóbbi esetben nagy valószínűséggel ki is adnák őt a spanyol hatóságoknak, ami

akár 13 éves börtönbüntetést is eredményezhet számára.

A politikust védő jogi csapat ugyan arra hivatkozik, hogy az ellene kiadott európai elfogatóparancsot fölfüggesztették, azonban arról már az Index is beszámolt márciusban, hogy az Európai Parlament megszavazta Puidgemont és még további két katalán képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

(Borítókép: Carles Puigdemont Barcelonában 2017. október 17-én. Fotó:  David Ramos / Getty Images)

Rovatok