Index Vakbarát Hírportál

Elhagyhatja Olaszországot a volt katalán elnök

2021. szeptember 25., szombat 23:04

Egy szardíniai bíró feltétel nélkül szabadon engedte Carles Puigdemont volt katalán elnököt, miután csütörtökön a helyi rendőrség egy Spanyolország által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vette – adta hírül az MTI.

A bíró döntése azt jelenti, hogy Puigdemont szabadon elhagyhatja Olaszországot. Az első jelentések szerint Szardínián kellett volna maradnia, amíg a bíróság döntést nem hoz a kiadatásáról.

A következő tárgyalási időpontot október 4-re tűzték ki, amikor a bíróság megvizsgálja, hogy miképpen járjon el a Spanyolország által kiadott európai elfogatóparancs ügyében.

A bíró, Plinia Azzena elrendelte Puigdemont szabadon bocsátását, miután az ügyészség egyetértett azzal, hogy nem jelent sem menekülési, sem biztonsági kockázatot, bár hangsúlyozta, hogy Puigdemont letartóztatása, amikor Olaszországba lépett, jogszerű volt.

Szombaton Szardíniára érkezett Pere Aragones függetlenségpárti katalán elnök és Jordi Puigneró katalán alelnök, hogy támogatásukról biztosítsák Puigdemontot. Az EFE spanyol hírügynökség szerint a volt katalán elnök a tervek szerint később sajtótájékoztatót tart.

Az EFE szerint Puigdemont szombaton találkozott Christian Solinas szardíniai elnökkel és Mario Conocival, Alghero polgármesterével, ezt megelőzően pedig részt vett egy nemzetközi eseményen. A kérdésre, hogy miként érzi magát, azt válaszolta:

Hozzá vagyok szokva az üldöztetéshez Spanyolország részéről, de a vége mindig ugyanaz: szabad vagyok, és folytatom harcomat.

A katalán szeparatista és európai parlamenti képviselő megpróbálja elkerülni a kiadatását Spanyolországnak, ahol lázadás címén kellene bíróság elé állnia a katalán függetlenségről szóló 2017. évi, illegálisnak nevezett népszavazás megtartásában játszott szerepe miatt. A döntés arról, hogy kiadják-e Puigdemontot, most az olaszországi Sassari városának fellebbviteli bíróságán múlik.

Spanyolország a betiltott katalán függetlenségi népszavazással kapcsolatos bűncselekményekkel vádolja Puigdemontot, amelynek megszervezésében 2017 októberében segédkezett, és amely hatalmas győzelmet hozott a Spanyolországtól való függetlenséget szorgalmazóknak, és megbotránkoztatta a madridi kormányt. Ezt követően Madrid Katalóniát közvetlen joghatósága alá helyezte. A népszavazást törvénytelennek nyilvánították, és vádat emeltek a szervezők ellen, akiknek többségét hamarosan letartóztatták. Puigdemont azonban kikerült a spanyol igazságszolgáltatás keze alól, és Franciaországba menekült, mielőtt továbbutazott volna Belgiumba.

A volt katalán elnök csütörtökön Szardíniára utazott, hogy pénteken találkozzon független helyi politikusokkal, de megérkezése után azonnal őrizetbe vették. Az Európai Parlament (EP) tagjaként Puigdemontot technikailag mentelmi jog illeti meg, azonban az EP feloldotta mentelmi jogát, a luxembourgi Európai Bíróság (EB) pedig elutasította ideiglenes jogvédelem iránti kérelmét. Az ügyben hamarosan végleges döntés várható.

A bíróság legutóbbi határozatában egyértelművé tette, hogy Puigdemontot nem lehet őrizetbe venni vagy kiadni, amíg a mentelmi joggal kapcsolatos jogvita véglegesen nem rendeződik.

Fulco Lanchester, a római La Sapienza Egyetem olasz professzora és alkotmányjogi szakértője feltételezi, hogy Puigdemont szándékosan vállalta a letartóztatás kockázatát. Lanchester szerint ugyanis „nehéz elhinni, hogy valaki, akit nemzetközi elfogatóparancs alapján köröznek, és nem rendelkezik mentelmi joggal, nem szándékosan idézett elő ilyen őrizetbe vételt”.

Véleményem szerint ez egy szándékos akció volt, hogy felhívja a figyelmet az ügyére. Kiszámított kockázatot vállalt, hogy nyilvánosságot keressen

 – vélekedett a professzor a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Rovatok