Index Vakbarát Hírportál

Már a szakállvágás is tilos Afganisztánban

2021. szeptember 26., vasárnap 20:31

A radikális iszlamista tálibok helyi tisztségviselői betiltották a szakállak leborotválását a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – tájékoztat az MTI az afgán sajtóközlemények alapján.

Háfiz Rasíd Hilmend, a tálibok tájékoztatási és kulturális biztosa arról beszélt egy helyi lapnak, hogy a vallási szabályokat fenntartó tartományi rendőrség és a helyi fodrász szalonok tulajdonosai tanácskoztak és ezen a találkozón hozták meg a döntést az arcszőrzet levágásának tilalmáról.  

A tálibok egy közösségi média posztban

közölték a fodrászokkal, hogy amelyikük megszegi a rendeletüket, azaz bizonyíthatóan levágja valaki szakállát, annak súlyos következményei lesznek.

Azt, hogy ez pontosan mit is jelent nem részletezték, de feltehetően nem pénzbírságra gondolt a szélsőséges csoport.

Azóta, hogy augusztus közepén átvették a hatalmat a tálibok Afganisztánban sorra szegik meg az előzetes ígéreteiket. Az Index beszámolt róla, hogy a szélsőséges iszlamisták számos, a nőket minden szinten kirekesztő, negatívan megkülönböztető intézkedést hoztak.

Többek között megszüntették a koedukált felsőoktatást, a nőknek kötelezővé tették a hidzsáb, azaz a muszlim fejkendő viseletét, illetve egyes tartományokban nem is dolgozhatnak, csak az egészségügyben és az oktatásban. Mindezek mellett erényminisztériummá alakították át a nőügyi minisztériumot.

Rovatok