Index Vakbarát Hírportál

Újraszámlálták a szavazatokat, mégsem lesz női többségű parlament Izlandon

2021. szeptember 27., hétfő 10:52

A vasárnap délután megjelent exit pollok alapján úgy tűnt, hogy megválasztották Európa első olyan parlamentjét Izlandon, amiben a nők lesznek többségben. A szavazatok újraszámlálása után azonban kiderült, hogy máshogy alakul a képviselői mandátumok sorsa, és így mégsem lesznek többségben a nők a törvényhozásban.

Az újraszámlálás után úgy fest, hogy 

a 63-ból csak 30 mandátumot tölthetnek be nők a parlamentben.

Pedig sokan úgy készültek, hogy az ország történelmet ír vasárnap azzal, hogy a kontinens első női többségű törvényhozását állítja fel. Már üdvözölte ezt az ország elnöke, Gudni Johannesson is.

A nők az új eredmény fényében a mandátumok 48 százalékát szerezték meg, ami egyébként még így is rekordnak számít. Eddig a svédek vezettek 47 százalékkal.

1980-ban Izland volt az első olyan ország a világon, ahol Vigdís Finnbogadóttir személyében egy nőt választottak meg az ország elnökévé. A miniszterelnöki tisztséget jelenleg is egy nő, Katrín Jakobsdóttir tölti be.

Az viszont egyelőre kérdéses, hogy ő megmaradhat-e a posztján. Eddig ugyanis a Baloldali-Zöld Mozgalom, a konzervatív Függetlenségi Párt és a Haladó Párt nevű centrista agrárpárt alkotta a kormánykoalíciót, és a zöldpárti Jakobsdóttir vezette. Mindeddig harmincöt képviselőjük volt a 63 fős parlamentben. Ez most 38 főre nőhet ugyan, de Jakobsdóttir pártja több parlamenti helyet is vesztett, míg a Függetlenségi Párt öttel növelte képviselői számát, így lehet, hogy más kormányfő fog a koalíció élére kerülni. 

A világon jelenleg Ruandában, Kubában és Nicaraguában van 50 százalék felett a nők aránya a törvényhozásban, Mexikóban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig kereken 50 százalékon áll. 

Rovatok