Index Vakbarát Hírportál

Azért vonhatják felelősségre, mert megakadályozott egy háborút Kínával

2021. szeptember 28., kedd 11:52 | aznap frissítve

Kínzó kérdések elé néz Mark Milley amerikai vezérkari főnök az amerikai szenátusnak a fegyveres erőkért felelő bizottsága előtt kedden. A meghallgatásra beidézett tábornok ugyanis gyaníthatóan minimum fegyelemsértést követett el azzal, hogy lépéseket tett annak érdekében:

Donald Trump volt amerikai elnök ne tudjon háborút kirobbantani Kína ellen. 

A Richard Nixon bukásához vezető Watergate-botrányt feltáró Bob Woodward sztárújságíró új könyve, a Veszedelemben (Peril) szerint Milley legalább kétszer lépett közvetlen kapcsolatba kínai hivatali kollégájával, hogy megnyugtassa: az Egyesült Államoknak nem áll szándékában meglepetésszerű támadást indítani az ázsiai ország ellen, és hogy időben tájékoztatja arról Pekinget, ha az amerikai elnök elrendelt volna egy ilyen katonai lépést. 

A könyv szerint Milley attól tartott, Donald Trump háborút robbant ki Kína ellen, hogy elterelje a figyelmet választási vereségéről

A tábornok emellett parancsba adta a műveleti szobához rendelt tiszteknek: azonnal adják tudomására azt, ha Trump nukleáris csapást rendelne el. 

Ez már csak azért is necces, mert a vezérkari főnök nem része ennek a parancsnoki láncnak, és az elnöknek hatalmában áll háborút indítani, nukleáris támadást elrendelni. 

Milley szenátusi meghallgatásán olyan veterán republikánusok is részt vesznek, akik a könyv megjelenése óta követelik a tábornok lemondását. Szorítófogóban vannak a demokrata szenátorok is, ugyanis bár Milley jó szándékáról tanúskodik az, hogy elővigyázatos volt,

tette rossz precedenst teremthet a választott politikai vezetők és a hadsereg vezetői közötti hatalmi egyensúlyban. 

A szenátusi meghallgatás amúgy az afganisztáni kivonulás körül fog forogni, de Milley ügyére mindenképpen időt különítenek el. 

(Guardian)

Rovatok