Index Vakbarát Hírportál

Bővül a lista: újabb fideszest tiltottak ki Ukrajnából

2021. szeptember 28., kedd 13:41 | aznap frissítve

Tavaly december óta három évig nem léphet Ukrajna területére Tilki Attila, a Fidesz szabolcsi országgyűlési képviselője. Ugyanazzal az indokkal tiltották ki az ukrán hatóságok az országból, mint az összes többi idáig persona non gratának (nemkívánatos személynek) minősített magyar politikust.

Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU szeparatizmussal és az ukrán belügyekbe való beavatkozással vádolja őt – írja a Szabad Európa. Ez vélhetően a tavaly őszi ukrajnai helyhatósági választásokkal függhet össze, amikor is ukrán figyelmeztetés ellenére több magyar politikus a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szervezet (KMKSZ) mellett agitált. 

Legutóbb Nacsa Lőrinc KDNP-s frakciószóvivőről derült ki, hogy feketelistára került. Tudni lehet, hogy a tiltólistán még helyet foglal Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, valamint Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

?ovel az amerikai finanszírozású lap szerint Tilki Attila sem hangoztatta a kitiltást, nem lehet tudni, hány magyar politikus kénytelen egy ideig mellőzni Ukrajnát mint úti célt. A Szabad Európa emellett arra utal, hogy az országgyűlési képviselő az utóbbi nyolc évben ukrán szellemszavazatokkal biztosította pozícióját.

Rovatok