Index Vakbarát Hírportál

Rozék háborúja: Angelina Jolie és Brad Pitt ölre megy egy francia szőlőbirtokért

2021. szeptember 29., szerda 06:20

Bírósági dokumentumok szerint Angelina Jolie fondorlatos eszközökkel próbálta kiszorítani volt férjét, Brad Pittet egy igencsak jövedelmező ingatlanügyletből. A tét egy, a rozéjáról híres, előkelő franciaországi szőlőbirtok, amelynek egykor társtulajdonosai voltak, sőt ott kötöttek öröknek nem mondható hűséget egymásnak.

Angelina Jolie-t azzal vádolják, hogy megpróbálta eladni a franciaországi Correns-ban található, 140 millió eurót (50 milliárd forintot) érő Château Miraval saját tulajdonában álló, 50 százalékos részesedését anélkül, hogy Brad Pittnek – elővásárlási joga alapján – elsőként adott volna lehetőséget kivásárlásra – szemlézett a Page Six a Luxemburgban benyújtott iratokból.

Az ezerhektáros birtok különleges érzelmi jelentőséggel bír a pár számára, mivel itt házasodtak össze 2014-ben egy, a világ elől eltitkolt, visszafogott ceremónián.

A zárt körű szertartás egy kis kápolnában zajlott, családjuk (a párnak három örökbe fogadott és három vér szerinti gyermeke van) és közeli barátaik voltak velük a dél-franciaországi, Azúr-parttól nem messze álló Miraval-kastélyban.

A boldogság azonban csak két évig tartott, Mr. & Mrs. Smith (ennek a filmnek a forgatásán melegedtek össze) 2016-ban bejelentette a szakítást.

Kapcsolatuk annyira megromlott, hogy Jolie a gyermekek bántalmazásával vádolta Pittet.

Most pedig, miközben még javában tart a gyermekeik feletti, régóta húzódó felügyeleti vita, Jolie pitiáner ügyeskedésbe fogott egykori közös birtokuk értékesítése érdekében.

Az adok-kapok tétje

Az 57 éves Pitt és a 46 éves Jolie külön-külön kft.-ben birtokolta a Miraval részvényeit. A kastély tulajdonosa a Quimicum nevű cég, amelyben Pitt eredetileg 60 százalékos részesedéssel rendelkezett a Mondo Bongo elnevezésű cége, míg Jolie 40 százalékos részesedéssel a Nouvel nevű cége révén.

Három évvel a 2016-os szakításuk előtt Pitt átruházta a Mondo Bongo vagyonának 10 százalékát Jolie Nouvel nevű cégére, így azóta fele-fele arányban tulajdonosai a birtoknak.

Ekkor azonban abban is megállapodtak, hogy engedélyt kérnek egymástól, ha valaha is el akarják adni a részvényeiket, vagyis elővásárlási joggal ruházták fel egymást.

A bírósági iratok szerint azonban Jolie megpróbálta sunyi módon eladni a részvényeit anélkül, hogy erről volt férjét, Pittet értesítette volna.

„Holott pont Pitt végezte az összes munkát, miközben Jolie nem csinált semmit” – állította egy meg nem nevezett forrás.

A perben Pitt 10 százalékos átruházásának érvénytelenítését kérik, miután a részvényeket jelképes 1 euróért „adta el” feleségének, és nem piaci áron, amint azt a luxemburgi törvények előírják.

Jolie cége, a Nouvel az eltelt négy évben rendszeresen hátráltatta az éves beszámoló jóváhagyását és az ügyvezető megbízásának megújítását – áll a keresetben.

„A módszeres akadályoztatás mögött a Nouvel és tulajdonosának (vagyis Angelina Jolie-nak) a valódi célja az, hogy a Château Miravalban lévő részesedését úgy értékesítse, hogy megkerülje a Mondo Bongo cégnek a Quimicum alapszabályába foglalt elővásárlási jogát, és ennek eredményeként olyan tőkenyereségre tegyen szert, amely a Mondo Bongo befektetésének köszönhetően keletkezett, és amelyhez a Nouvel nem járult hozzá” – részletezték Brad Pitt jogi képviselői az ügyet.

A válás áldozatai a vétlen gyermekek

Angelina Jolie 2016 augusztusában adta be a válókeresetet „kibékíthetetlen ellentétekre” hivatkozva. Hat közül öt gyermekük – a 17 éves Pax, a 16 éves Zahara, a 15 éves Shiloh, valamint a 13 éves ikrek, Vivienne és Knox – elsődleges felügyeleti jogát kérte. A legidősebb fiú, Maddox immár 20 éves.

Júniusban azonban Pittnek ítélték oda a közös felügyelet jogát – Jolie pedig megfogadta, hogy harcolni fog ellene.

A színésznő azt állította, hogy a gyerekek közül hárman is készen álltak tanúskodni Pitt ellen, de John Ouderkirk bíró – akivel Pitt és Jolie eredetileg megegyeztek abban, hogy az ügyük részleteit titokban tartja – megakadályozta őket ebben.

Alig egy hónappal később Jolie nagy győzelmet aratott, amikor ügyvédei meggyőztek egy kaliforniai fellebbviteli bíróságot, hogy Ouderkirket ki kell zárni az ügyből, mivel Pitt ügyvédei nem hozták nyilvánosságra a kétszeres Oscar-díjas színész korábbi ügyleteit.

Az ilyen típusú stratégia helyrehozhatatlan károkat okoz mind az ebben az ügyben érintett gyermekeknek és családoknak, mind pedig a más ügyekben érintett családoknak, mivel szükségtelenül elhúzódik a jogviták megoldása a már amúgy is túlterhelt bírósági rendszerben – nyilatkozta Brad Pitt ügyvédje.

„A fondorlatos pereskedés megfosztja a szülőket a gyermekeikkel töltött pótolhatatlan időtől, mivel a bírákat az ügy kellős közepén lényegtelen okokból kizárja a döntéshozatalból” – tette hozzá Theodore J. Boutrous Jr.

Angelina Jolie képviselői nem kívántak nyilatkozni.

(Borítókép: Franciaországban készült légi felvételen a Château Miraval szőlőbirtok látható 2008. május 31-én. Fotó: MICHEL GANGNE / AFP)

Rovatok