Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea új hiperszonikus rakétát tesztelt

2021. szeptember 29., szerda 08:01

Újonnan kifejlesztett hiperszonikus rakétát lőttek ki Észak-Korea keleti partvidékéről – jelentette az ország állami hírügynöksége. Az új fegyverrendszer kifejlesztése növeli Phenjan védelmi képességeit – hangoztatta a KCNA.

A hiperszonikus rakéta első tesztkilövése során a nemzetvédelmi tudósok megbizonyosodtak a rakéta irányíthatóságáról és stabilitásáról az aktív szakaszban

– fogalmaz a jelentés, amely szerint a Hvaszong–8 nevű rakéta a műszaki specifikációinak megfelelően teljesített, beleértve az irányítási manőverező képességet, valamint a hiperszonikus robbanófej siklórepülési jellemzőit is.

A kísérletet közvetlenül azelőtt hajtották végre, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitáján felszólalt Kim Szon, Phenjan ENSZ-nagykövete, kifejtve, hogy senki sem vitathatja el Észak-Korea jogát az önvédelemhez és a fegyverkísérletekhez. A nagykövet felszólította az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy a diplomáciai tárgyalások újraindítása érdekében töröljék el a kettős mércét a fegyverprogramokkal kapcsolatban.

Észak- és Dél-Korea szeptember 15-én egyaránt ballisztikus rakétákat lőtt ki kísérleti jelleggel, újabb szakaszaként fegyverkezési versenyüknek, amelyben mindkét ország egyre kifinomultabb fegyvereket fejleszt ki, miközben eredménytelennek bizonyulnak azok az erőfeszítések, hogy tárgyalásokat kezdjenek a feszültség enyhítéséről.

A washingtoni külügyminisztérium máris elítélte az újabb észak-koreai rakétakísérletet. Az amerikai hadsereg indiai-csendes-óceáni parancsnoksága közölte, hogy a rakétakísérlet nem jelentett veszélyt az Egyesült Államokra vagy szövetségeseire nézve, ugyanakkor rávilágított az ENSZ Biztonsági Tanácsa által betiltott észak-koreai fegyverprogram destabilizáló hatására.

Észak-Korea az év eleje óta öt rakétakísérletet hajtott végre, közülük kettőt ballisztikus rakétával. A Reuters hírügynökség keddi kommentárja szerint az újabb kísérlet arról tanúskodik, hogy a phenjani rezsim kitartóan fejleszti fegyverrendszereit, s ezzel tovább emeli a megrekedt phenjani-washingtoni tárgyalások tétjét, amelyek Észak-Korea atom- és ballisztikus rakétaarzenáljának felszámolását céloznák az amerikai szankciók feloldása ellenében.

Rovatok