Index Vakbarát Hírportál

Megrohamozták az ukrán újságírók Szijjártó Pétert

2021. szeptember 29., szerda 13:03

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert megrohamozták az ukrán újságírók. A miniszter  a Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyben a gázszállítási szerződés miatt kialakult konfliktusról kérdezték Strasbourgban.

A külügyminiszter elmondta, hogy nagyon csalódott az ukrán reakció miatt, mert szerinte túl sok megkérdőjelezni egy ország azon jogát, hogy biztosítsa a saját energiaellátását – számol be a  Kárpáthír.

A miniszter úgy látja, mindig igazságos próbált lenni Ukrajnához, Magyarországon kezelték a sebesült katonákat, és itt nyaralhattak azok a gyerekek, akiknek a szülei harcoltak, valamint személyesen vitt lélegeztetőgépeket, orvosi eszközöket a Covid-járvány elleni küzdelemhez. Szijjártó Péter hozzátette: mindig kiállt Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Mindezt figyelembe véve, ez a reakció nagyon ellenséges

– mutatott rá a külügyminiszter.

Ukrán panasz az Európai Parlamentben

Mint megírtuk, Kijev álláspontja szerint Magyarország és a Gazprom orosz energiavállalat között hétfőn megszületett, 15 évre szóló megállapodás csapást jelent a magyar–ukrán kapcsolatokra nézve, amire sarkalatos választ fognak adni. A Kárpáthír arról is hírt adott, hogy az ukrán energetikai miniszter, Herman Haluscsenko az Európai Parlamentben panaszkodott Kadri Simson energiaügyi biztosnak a magyar-orosz gázszerződésből fakadóan Ukrajnát ért sérelem miatt.

Kadri Simson ismertette a tárcavezetővel a bizottság hatáskörét a hasonló, az uniós jogszabályoknak megfelelően kötött szerződésekkel kapcsolatban. Hozzátette: az Európai Unióban Ukrajnát megbízható tranzitországnak tartják. Az uniós biztos arról is biztosította az ukrán minisztert, hogy az Európai Unió támogatja az energetika terén induló ukrajnai reformokat, az uniós elektromos hálózathoz való csatlakozás szándékát, valamint az atomerőművek biztonságosabbá tételét.

Enyhül a hangnem

Az első, nagyon kemény nyilatkozatok után békülékenyebb hangnemben beszélt az új magyar–orosz gázszerződésről az ukrán külügyminiszter – írja a Kárpáti Igaz Szó. Dmitro Kuleba arra kérte a feleket, hogy a kialakult helyzetben ne az érzelmek vezéreljék a döntéseket. Szavai azért is érdekesek, mert korábban még kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba.

A külügyminiszter közölte: a feleknek pragmatikus álláspontot kell képviselniük, és olyan megoldást kell találni a helyzetre, amely egyaránt szolgálja Ukrajna, Magyarország és az Európai Unió érdekeit.

Rovatok