Index Vakbarát Hírportál

Ukrán külügy: Orbán válasza nem lepte meg őket, ha valaki üt, ők visszaütnek

2021. szeptember 30., csütörtök 16:38

Amennyiben valaki megsérti az ukrán érdekeket és üt minket, mi minden egyes esetben visszaütünk. Diplomáciailag, kétségtelenül − mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a helyi médiának adott nyilatkozatában. A miniszter elmondta, nem lepődött meg Orbán Viktor miniszterelnök Csehországban tett kijelentésén.

Azzal, hogy Magyarország továbbra is blokkolni kívánja a NATO–Ukrajna miniszteri bizottsági üléseket, semmi újat nem mondott a magyar kormányfő

− fogalmazott Dmitro Kuleba. Hozzátette, hogy Ukrajna továbbra is olyan baráti kapcsolat kiépítésén dolgozik Magyarországgal, amely mindkét nemzeti érdeket figyelembe veszi.

A végtelenségig lehet éles nyilatkozatokkal operálni, ez a nagypolitika része, de elviekben mi hajlandók vagyunk barátkozni, megoldásokat keresni

− fogalmazott a külügyminiszter, aki elmondta azt is, hogy „az ukrán érdekek figyelembevételével mi is hajlandók vagyunk más országok álláspontját tiszteletben tartani”.

A Kárpáti Igaz Szó azt írja, hogy Dmitro Kuleba szerint nem szabad összekeverni a pozitív és negatív momentumokat a két ország kapcsolatában. A miniszter szerint Magyarország Gazprom-megállapodása egyértelműen a negatív dolgok közé sorolandó, ezzel szemben a kisebbségek ügyében előrelépés tapasztalható.

A gazdasági vegyes bizottság ülését ugyan elnapoltuk, de az oktatási és a kisebbségi kérdések területén készek vagyunk a párbeszéd folytatására

− emelte ki az ukrán külügyminiszter.

Az Index korábban kiemelten foglalkozott a Magyarország és az orosz Gazprom vállalat között kötött tizenöt éves szerződés körül kialakult vitával. Az ukrán fél még a megállapodás aláírásának napján csalódottságát fejezte ki, és leszögezte: az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben. Szijjártó Péter egy nappal később bekérette az ukrán nagykövetet, hogy világossá tegyék Magyarország álláspontját az ügyben. Kijev álláspontja szerint azonban Magyarország és a Gazprom közötti megállapodás csapást jelent a magyar–ukrán kapcsolatokra nézve, amire sarkalatos választ fognak adni. Hogy pontosan mi a problémája Ukrajnának a szerződéssel, azt ide kattintva megtudhatja.

(Borítókép: Dmitro Kuleba 2021. június 20-án. Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok